Cele mai bune 10 albume ale anului 2016 (IMHO)

Îmi place să cred că acest top a devenit deja o tradiție. Pe la finalul lui 2013, am văzut la Alex un top 10 al pieselor pe care le-a ascultat de-a lungul anului și inspirată de el, m-am apucat și eu de un top al meu (de găsit aici).

În 2014, am reușit să pun pe listă 14 piese pe care le ascultasem obsesiv. Apoi, anul trecut, Stereo Beasts m-au invitat să spun, din postura mea de (fost) realizator de emisiune la RadioIndieGen, care sunt cele 10 albume pe care le-am ascultat eu de-a lungul anului. A fost o provocare căreia i-am dat curs.

A venit rândul lui 2016. Am vorbit despre 10 cele mai frumoase concerte la care am fost, acum e momentul să vedem ce albume s-au perindat în playlist-ul meu de-a lungul întregului an.

10. The 1975 – I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful yet So Unaware of It

A trecut ceva timp de când nu am mai zis nimic de The 1975. Acest album, cu unul dintre cele mai frumoase nume, a apărut pe undeva pe la începutul anului, dar am considerat că atunci a fost suficient de ascultat încât să ocupe un loc în acest top. Și bineînțeles, obsesia.

Cu părere de rău că au scăpat printre degete anul acesta la Summer Well.

9. Glass Animals – How to be a Human Being

Altă trupă pe care nu puteam să o dau uitării (au avut și prietenii rolul lor în a mă convinge că își au locul aici) și pe care chiar îmi doresc foarte mult să o văd live. Glass Animals – care m-au cucerit de-a lungul vremii cu diverse piese pe care mă vedeam dansând de fiecare dată. Poate ne vedem anul viitor, ce zici?

8. Coma – Orizont

Era și cazul pentru un album românesc în top. Coma a reușit să-mi trezească spiritul muzical de la 15-16 ani, atunci când mergeam în Herăstrău să le ascult piesele și făceam un ușor headbanging. Asta s-a întâmplat și la lansarea albumului Orizont, unde, în amintirea vremurilor de atunci am încercat să dau din cap și mi-au căzut ochelarii.

În altă ordine de idei, felicitări Coma pentru un album curat și pentru această piesă, pe care aș asculta-o și în somn.

7. James Vincent McMorrow – We move

Una dintre cele mai frumoase versiuni vreodată a cunoscutei piese Wicked Game este cântată de acest individ, care nu întâmplător, a scos și cel de-al treilea album anul acesta și care m-a obsedat în special cu o piesă. Nu-mi amintesc dacă mi-a răspuns pe Twitter sau nu când i-am scris că e minunată. Piesa.

6. Radiohead – A Moonshaped Pool

Dragă Radiohead, trebuie să recunosc că ți-am cam ignorat albumul până prin septembrie, mai exact, după ce m-am întors de la Berlin. Și am greșit. Unul dintre cele mai bune comeback-uri. And of course, no surprises, preferata mea.

5. Above and Beyond – Acoustic II

Dacă aș putea să aleg în acest moment o trupă pe care mi-ar plăcea să o văd și să o ascult la Royal Albert Hall, i-aș alege pe ei, cu acest album. Deși colaborările mele preferate sunt cu Alex Vargas, de data aceasta favorita mea de pe album este aceasta.

4. Banks – The Altar

Am avut multe preferate anul acesta, dar cred că Banks, această gagică, cum bine spune Alex, a reușit să mă întristeze *într-un mod bun* cu această piesă multe săptămâni de la lansare. Este una dintre preferatele mele de pe The Altar, un album superb în întregime.

3. Vaults – Caught in still life

De Vaults m-am îndrăgostit prin 2014 (se află în top 14 piese) și a trebuit să aștept (aprox.) încă doi ani ca să ascult un album întreg cap-coadă. Dar a meritat așteptarea. Vă las cu piesa în care m-am regăsit cel mai mult în acest an.

2. Roosevelt – Roosevelt

Am făcut o pasiune pentru puștiul ăsta de prima oară când l-am ascultat (mulțumesc, Dragoș!). Apoi am așteptat cu sufletul la gură primul album. Și după cum se poate observa, nu m-a dezamăgit. Vă asigur că piesa asta va intra pe repeat în 3…2…1.

1. James Blake – The Color In Everything

Prietenul James, pe care am avut ocazia să-l văd și live anul ăsta, a fost primul în topul ascultărilor mele din 2016. The Color in Everything este cel de-al treilea album al său, și din punctul meu de vedere, și cel mai bun de până acum. Preferata mea de pe album:

2017 se anunță a fi un an interesant în ceea ce privește lansările albumelor, dar vorbim despre asta într-o postare viitoare.

La multă muzică!

Comentezi?

comments

Related Post

2 Replies to “Cele mai bune 10 albume ale anului 2016 (IMHO)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.