Cum a fost prima mea experiență cu Airbnb

Pe 1 august 2016, la 3:15 a.m., îmi cumpăram pentru prima oară bilete pentru Berlin. Mă așteptau două festivaluri, dintre care un drum la Cluj și (ce trebuia să fie) un drum la mare pentru Spellground, iar eu îmi cumpăram bilet către un oraș care nici măcar nu era următorul pe lista mea.

Desigur, îmi doream să merg în capitala Germaniei de pe vremea când eram în facultate, dar cine ar fi crezut că voi ajunge acolo atât de spontan?

Mă duc sau nu mă duc? Am cumpărat biletele de avion, de ce nu. Dar nu am bilet la festival. Mă duc în Berlin fără să merg la festival? 

Ezitam, dar cam ăsta era planul. Pentru o excursie ezita(n)tă, plănuită doar pe baza unor bilete ieftine de avion şi a unei potențiale acreditări de festival, cazarea era o problemă. Obișnuită să fug prin locuri în care aveam prieteni care mă puteau caza la ei acasă, acum trebuia să devin un adult responsabil și să-mi caut un loc în care să stau.

Totuşi, nu ai niciun prieten în Berlin care vrea să facă nişte bani şi să mă cazeze câteva zile?

Să mă cazez într-un hotel? Scumpicel pentru călătoria mea semi-spontană. Să merg într-un hostel, să împart camera cu alți oameni, nici varianta asta nu era tocmai ideală. Era prima oară când călătoream singură și nu știam exact ce fel de experiență urma să am.

“Pleci singură? Adică…doar tu?”
“Mhm.”
“Şi nu ți-e urât?”

Nici eu nu știam. Cert e că trecea timpul și eu ezitam să-mi caut cazare. Ce opțiuni mai aveam?

Air-bed and breakfast aka Airbnb. Cont aveam deja, acum era ocazia să-l și folosesc. Ce căutam? O cameră într-o casă, preț bun, să nu fie foarte departe de festival (încă nu primisem un răspuns legat de acreditare), review-uri bune, cu o gazdă care să pară friendly (din descriere + poză) + condiții normale.

După vreo două zile de căutări, un decline și două mesaje la care nu am primit răspuns, l-am găsit pe Christian, un puști neamț get-beget. I-am scris potențialul meu plan de “excursie”, mi-a răspuns foarte repede și frumos la mesaj și mi-a acceptat cererea.

Pe 9 septembrie aterizam în Berlin. Christian îmi spusese că va fi cineva acasă la ora la care voi ajunge eu și că nu e nicio problemă că ajung mai târziu decât ora de check-in indicată pe site.

Strada pe care se afla casa era nu foarte departe de stația de metrou dintr-o zonă liniștită a Berlinului. Un taximetrist m-a ajutat cu indicații și am găsit locul foarte ușor. I-am scris lui C. un sms când am ajuns în fața porții casei care se afla la numărul pe care-l primisem odată cu rezervarea și într-un minut eram deja înăuntru.

Am urcat la etaj și mi s-a arătat camera în care urma să dorm pentru următoarele trei nopți. Pe birou stăteau o sticlă cu apă și un bol cu o mână de ciocolățele. Totul mirosea a curat, a proaspăt spălat – lucru care m-a ajutat să adorm foarte ușor în prima seară. Mă simțeam ca acasă.

A doua zi dimineață, imediat după ce m-am trezit, am tras draperiile și am văzut cât de frumoasă era grădina din fața casei. Era o zonă foarte liniștită, iar în nucul din fața ferestrei mele își găsise loc chiar și o veveriță perseverentă care a reușit să fure o nucă pe care a devorat-o ulterior.

Avantaje Airbnb:

 • m-am simțit întocmai ca acasă
 • am avut parte de conversații interesante cu gazda + am cunoscut un pianist din Italia, cazat și el acolo
 • dacă mergi într-o perioadă călduroasă și te cazezi într-o casă, poți avea noroc de o grădină interesantă în care te poți relaxa
 • ai acces la bucătărie, unde-ți poți găti ce vrei tu
 • acces gratuit la Wi-Fi (mai sunt hoteluri în care trebuie să plătești)
 • ai o experiență mai autentică a locului în care călătorești
 • plătești mai puțin pe 3 nopți de cazare decât ai plăti pe o singură noapte la hotel
 • ai o groază de opțiuni – cartier, cât mai aproape de stații de transport etc.

Dezavantaje Airbnb:

 • mulți vor spune că este o afacere ‘ilegală’
 • împarți baia cu ceilalți oaspeți – s-ar putea să vă nimeriți în același timp sau să stați după cel care intră să facă duș înaintea voastră
 • există posibilitate ca gazda să aibă o oră limită de check-in/check-out
 • poți să dai de oaspeți gălăgioși (și tu să-ți dorești o vacanță relaxată)
 • se poate ca gazda ta să nu mai răspundă la telefon odată ce ai ajuns în orașul respectiv/ să nu fie de încredere

Chiar dacă prima mea experiență cu Airbnb a fost pozitivă și cred că am făcut o alegere foarte bună, voi continua să fiu atentă la detalii atunci când voi face research pentru o viitoare cameră. Și vă sfătuiesc să fiți atenți la review-uri + să încercați să aveți o discuție cu gazda din care ar putea să reiasă ce fel de persoană este.

Viel Glück!

Foto: Pexels

Comentezi?

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.