Drepturile omului. Recomandare de Festival: One World Romania

O lume. O singură lume în care tot ce trebuie să facem este să ne unim forțele ca să devină mai bună. Pentru asta, avem nevoie de oameni și proiecte frumoase. Și unul dintre ele se numește One World Romania. Festival de film documentar dedicat drepturilor omului aflat deja la cea de-a 7a ediție.

E mult de muncă pentru un festival. Dintre sutele de filme pe care le primești, trebuie să alegi doar câteva zeci.  Îți trebuie timp, răbdare, puterea să mai deosebești, după atâtea vizionări, un film mai special, un mesaj deștept pus în practică, de restul.  Dar spun eu că-n final merită.

Săptămâna asta, la inițiativa lui Chinezu, am urmărit unul dintre documentarele de la One World Romania, care întâmplător sau nu, era despre bloggeri. Totul s-a desfășurat într-un loc liniștit și frumos, pe numele lui, Urbanesc, dar și în prezența lui Alexandru Solomon, care ne-a mai povestit una alta despre festival. Discuția de dinainte și după film ne-a mai deschis puțin mințile. Nici nu te gândești câte se-ntâmplă în lume fără ca noi să știm.

High Tech, Low life este un documentar cu atât mai interesant cu cât se-ntâmplă în China, între 2008-2012. Este un documentar despre încercarea de a ieși din rutina zilnică și de a deveni un jurnalist reporter, despre curaj și despre inițiativă într-o țară unde nu ai toate condițiile, unde multe lucruri sunt interzise. Unde nu ai acces la Facebook, unde trebuie să-ți schimbi ip-ul ca să poți scrie pe blog. Ne-a uimit tot curajul și la sfârșitul filmului ne-am întrebat: câți dintre noi am fi făcut asta în condițiile date? Am fi avut curajul să plecăm în niște aventuri care ne-ar fi pus viața-n pericol?

Și pentru că anul acesta se împlinesc 25 de ani de la căderea comunismului, tema care însoțește festivalul este revizitarea acelei perioade cu ochii de astăzi:  cine-luptă. În săptămâna 17-23 martie, în cadrul a 7 locuri, se desfășoară acest festival care își propune să ne deschidă ochii. Festivalul se deschide luni, 17 martie, la Cinema Pro, începând cu ora 20.00, cu La Valle dello Jato, dar și cu două scene din scene din spectacolul Gianinei Cărbunariu, Solitaritate.

La festival va putea fi vizionat în avanpremieră și documentarul lui Vlad Petri – București, unde ești? care ne descrie foarte bine situația protestelor din 2012.


Programul și locațiile unde puteți viziona documentarele le puteți găsi aici.

Și dragostea este un drept al omului. Sună frivol, însă societatea, legile sau familia se pun deseori de-a crumezișul între doi oameni care se iubesc. Filmele din această secțiune ne aduc aminte că drepturile omului nu sunt o expresie a limbajului de lemn impus de organismele international, ci o necessitate izvorâtă din suflet, spune Alexandru Solomon, directorul festivalului.

Comentezi?

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.