Glezne fragile. Amintiri din tabăra #schiem

Aseară am simțit nevoia să citesc poeziile lui Marin Sorescu. Toane de femei, mi-am spus singură. La o primă căutare pe google am descoperit această poezie, care se potrivea foarte bine cu starea pe care aproape o săptămână la schiat nu ți-o va oferi. De ce? Pentru că dincolo de frumusețea surprinsă de poet, schiatul e dificil.

Glezne fragile

Unde rămăsesem? La glezne fragile./ Da, din cauza lor/ Pretinzi că nu poţi schia.

Gleznele fragile mă-nnebunesc,
Îmi plac foarte mult.
Ce bine te ţin pe picioare,
Dreaptă, sveltă, cu mers frumos,
Când vii spre mine
Prin zăpadă, vibrând la fiecare fulg.
Faci atingere cu fulgii.
Transmiţi fiori în toată masa de zăpadă
Din cer. Uită-te, e ca o saltea descusută cerul.
Cine s-o fi tăvălind deasupra?
(Cred că tot noi).
Tolăniţi pe forţele naturii, pe fenomenul natural.
Fenomen natural pe fenomen natural.

*

(Marin Sorescu)

Tragi aer în piept. Ai ajuns la 1400 metri altitudine, pe Arena Platoș. Acolo-ți pui frumos mănușile, tragi casca pe cap, apoi ai grijă să nu uiți de genunchiere. Dacă nu ești prieten cu echilibrul, s-ar putea să ai nevoie de ele. Apoi îți iei frumușel placa și urci panta. De acolo, de sus, totul trebuie să vină natural. Răsucirea, urmărirea brațelor, poziția perpendiculară pe placă. Și frica. Ea trebuie să dispară. Să nu te gândești la mișcări, ci doar la faptul că te simți atât de bine acolo sus.  Apoi, la coborâre, lasă-te să plutești. Ca un fulg în cădere.

Acum o săptămână mă întorceam din tabăra #schiem. Nu m-am simțit ca un fulg în cădere, ci mai degrabă ca un kilogram de fier, pe care-l trânteai în mijlocul pârtiei și pe care nu puteai să-l mai ridici, iar vântul nu-l purta. Eu nu am schiat, dar m-am urcat pe placa de snowboard și am învățat niște mișcări. Aproape că am învățat să spun că nu îmi mai e frică și nu pot. Am căzut, m-am ridicat, am căzut iar, dar nu am renunțat, deși eram aproape pe punctul de a o face. Am spus eu că snowboardul e pentru curajoși!

Eu am ajuns doar o singură dată-n vârf, dar colegii mei s-au încumetat și au reușit să învețe mult mai bine. Același lucru s-a întâmplat și-n cea de-a doua expediție din ultima zi de #schiem, din Predeal, unde doar vitejii au înfrânt hopurile și au reușit să testeze aplicația Orange IRewind, despre care am apucat să discutăm un pic și cu Julien Ducarroz, CCO-ul Orange și alți membri ai echipei Orange România. Kristofer a fost foarte încântat de aplicație, iar noi sperăm să o întâlnim în cât mai multe locuri cât mai curând.

11

Trebuie să faci și mișcare, nu numai să muncești, ne mărturisește Agatha, care schiază de 35 de ani. E bine să te menții sănătosPersoane de 60-70 de ani care-și dau seama că nu au făcut mișcare toată viața, vin la noi să învețe să schieze. Agatha și Răzvan, instructorii celor care au încercat în aceste 6 zile de pârtie, să-și păstreze nu numai echilibrul fizic, ci și cel mental, sunt pasionați de sport de când se știu. Răzvan, instructorul nostru, are doar 24 de ani și practică schiatul de când avea 4 ani, iar placa îi e prietenă de aproape 10 ani. Agatha practică karate, motocross, și alte sporturi care o mențin în formă.

A fost o săptămână frumoasă. Pe care nu numai că am trăit-o, dar am și simțit-o. Entuziasmul s-a citit pe chipurile noastre în tot acest timp,  dar nici durerea nu s-a lăsat mai prejos. Și pentru că clișeul ăsta, ce e bine se termină repede, din păcate, lecțiile pe anul ăsta s-au isprăvit. Tabără #schiem a lăsat jos pixurile și a închis caietele. Ne-am băgat totul în ghiozdan, apoi am coborât fericiți să ne revendicăm diplomele. Am reușit. Suntem niște mici schiori. Asta datorită Școlii de schi de pe pârtia Arena Platoș și a bunăvoinței Agathei și a lui Răzvan, cărora trebuie să le și mulțumim pentru răbdare și atenție. Și bineînțeles, lui Toma și Brylu, pentru că timp de o săptămână ne-au ținut ca pe niște copii, sub aripa lor.

1619373_10200720547575990_240781843_n

Cu ce am rămas după tabără? Niște întinderi groaznice la mâini, dureri musculare cum rar am mai întâlnit, o răceală, care pe pârtie nu m-a amenințat, dar și-a făcut apariția la câteva zile după ce m-am întors acasă, dar ce e mai important, cu relaxarea minunată pe care nu am mai simțit-o nicăieri ca la Hohe Rinne, și bineînțeles, simpatii pentru niște oameni cu care aș mai pleca-n tabere ca asta. Mai vrem!

P.s. filmulețul de mai jos e suma a aproape tot ce s-a întâmplat timp de o săptămână. Mulțumim!

#schiem – tabăra de schi pentru bloggeri – este un eveniment organizat de Arena Platoș cu susținerea Orange. Parteneri: Hohe RinneHappy Tour și Buonavista

Comentezi?

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.