A început școala. Mama ta știe ce note vei lua?

Later edit: mi-a scris primarul Robert Negoiță pe pagina personală de Facebook. Așa da! :) 

“Mă întreb, totuși, la rețeaua aia wireless de net, la care se conectează profesorii, nu au acces si elevii? Dacă da,…

Posted by Robert Negoita on Monday, September 21, 2015

Când eram în școala generală aveam o vecină la etajul 7 cu care mama mă compara deseori. Nici măcar acum nu știu de ce, pentru că întotdeauna aveam rezultate mai bune decât ea. S-a întâmplat o singură dată ca mama să mă sune fix atunci când în loc de FB luasem B (asta pentru cei care-și mai amintesc ce semnificație au aceste acronime) și a fost mare scandal. Că ea poate, eu de ce nu pot, că ea știe mai bine, eu de ce nu. Era doar o notă, dar m-a marcat momentul ăla de comparație pe care l-am urât dintotdeauna.

Știrea începutului de an școlar 2015-2016, e clar, vine din Sectorul 3. S-a terminat cu ascunsul notelor de părinți. Robert Negoiță le-a “dăruit” elevilor catalogul electronic – eCatalogS3.

Îmi amintesc de anii mei din școala generală. Cum ne mai milogeam de profesori să ne aflăm notele de la alte materii și îi rugam să ne mai numere absențele, să știm când aducem scutire. Desigur, eu am fost un elev exemplar, aveam numai note bune și nu aveam absențe pentru că nu lipseam nici atunci când răceam. Pe cuvânt!

Acum nu mai poți să scapi de întrebarea: și ce note ai luat la școală? pentru că părinții vor fi la curent cu toată activitatea ta la minut! Notele proaste de la matematică, notele bune la fizică luate pe ochi frumoși sau absențele de la orele de sport etc. Totul va fi electronizat. O să existe un cont și o parolă pentru fiecare utilizator, un laptop pentru fiecare profesor și părintele va putea afla în timp real ce note are copilul său.

Ceea ce nu e neapărat rău. Părinții vor avea ocazia să mai învețe cum stă treaba cu tehnologia, (mama deja avansează la capitolul ăsta, păcat că eu nu mai sunt în școală), deși procesul nu e unul complicat și elevii vor încerca să se concentreze mai mult asupra școlii, pentru că vor fi urmăriți, cu ghilimelele de rigoare, de SMS-urile pe care le vor primi părinții când vor afla de o notă.

Asta mă face totuși să cred că legăturile dintre părinți și copii vor putea fi mai strânse, pentru că nu mai e nevoie să te ascunzi după deget că ai luat o notă proastă. Asta e. Îți asumi. E doar o notă până la urmă. Cât despre absențe, copii, trebuie să aveți o motivație mai bună acum.

Bine, proiectul este pilot, dar se dorește implementarea acestui sistem în fiecare școală. Sper eu că o să aibă succes. Catalogul electronic face parte din proiectul Școli ca în Germania, care are ca scop modernizarea instituțiilor de învățământ din sector.

Se reabilitează termic clădirile, prin clase se zugrăvește și se schimbă sau restaurează mobilierul, dar cel mai tare e că, în fiecare sală sunt câte un videoproiector și un sistem de sonorizare performant. Profesorii și învățătorii au primit laptopuri și smartphoneuri de la primărie, au net wireless în școală, așa că… Sectorul 3 a cam trecut în era hi-tech! Cu ocazia asta poate vor fi și mai multe calculatoare-n școli și poate copiii vor învăța și mai multe despre IT sau alte cursuri de care eu nu aveam parte când eram în școală.

Se pare că lucrurile se-ndreaptă către ceva bun. Mă întreb, totuși, la rețeaua aia wireless de net, la care se conectează profesorii, nu au acces si elevii? Dacă da, cum ne asigurăm că vor da search doar după definitii si filme documentare? Hehe.

Mi-e dor de școală.

Comentezi?

comments

Related Post

8 Replies to “A început școala. Mama ta știe ce note vei lua?”

 1. eCatalog nu e neapărat o noutate :D. Încă de când eram eu în clasa a 9-a (adică de acum vreo 5 ani), a apărut chestia asta. Se dădeau userul și parola părinților, iar apoi urmau să bage în sistem notele din catalog. Doar că profilor le era muuult prea lene să se ducă la calculator și să introducă notele tuturor elevilor, de la fiecare clasă în parte. Din câți profi am avut, doar doi băgau notele în sistem. Asta până când au văzut că sunt singurii care fac asta și n-au mai făcut-o nici ei :))).
  Treaba asta cu eCatalog era un proiect național. În fiecare an școlar li s-a dat alor mei un user și o parola, că proiectul era de la an la an updatat. E un proiect bun căci, așa cum spui și tu, te scapă de milogeală și de întrebări. Iar pe părinți îi scapă de timp pierdut pe la școală doar ca să vadă ce note a mai luat copilul lor. Păcat că profii nu se implică și nu introduc notele. Practic, n-au rezolvat nimic :)). Iar asta pentru că sunt și profesori bătrâni care nici nu vor să audă de așa ceva. Deși nici cei tineri nu-s mai buni. Toate profele mele de vreo 40 de ani se plângeau că-i muncă în plus, că ce platformă, că ce note online, părinții să-și miște fundu să se uite la școală în catalog, să mai vorbească cu profesorii, mai o atenție, mai o măslină…
  Sunt curioasă cum o să fie anul ăsta :))). (și scuze de comentariul ăsta atât de lung)

  1. :D Lung ca o zi de primăvară! Nu m-a deranjat, btw.
   Cât despre catalog, da, nu este o ‘invenție’ nouă, au mai fost câteva încercări de astfel de inițiative prin capitală, știu și eu vreo 2. Dar important e că, școlile sunt dotate cu mai multe dispozitive care permit acum accesul mai ușor la date, la informație și că toate astea s-au implementat în fiecare școală din sector.

   Cred că încetul cu încetul se va renunța la metodele clasice și se vor axa mai mult pe ceea ce se-ntâmplă deja în școlile din străinătate, asta dacă vrem să înaintăm și noi și să fim în pas cu ei, chit că profesorii au sau nu o anumită vârstă. Trăiești într-un secol la care trebuie să te adaptezi. Până și mămaie, care are 84 de ani, știe să folosească un telefon cu touch-screen. Îți ia ceva timp, dar nu e mare filosofie. Sper să fie bine și să se miște lucrurile încetișor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.