Andra de acum 10 ani

Dragă Lirutzu,

Poreclele tale au cam dispărut cu timpul. Acum ești doar Andra, uneori Andrule, Andrușca, Andrutza sau alte diminutive. Doar câteva persoane mai știu de porecla de mai sus, așa că nu-ți face griji.

E o oră târzie cea la care-ți scriu mesajul ăsta. Orele la care pui capul pe pernă nu s-au schimbat foarte foarte mult, ai rămas o iubitoare a nopții. Îți mai amintești când citeai cărți direct de pe mp4? Tot ce ai făcut este să schimbi device-ul, obiceiul nu a dispărut. Statul în băncile din spate începând cu clasa a IX-a, în care te afli acum, inclusiv cititul pe sub bănci în timpul orelor a literaturii care nu e în programă, la fel și noaptea, la o lumină difuză, te vor face acel elev ‘aragaz cu patru ochi’, chiar dacă mai ai câțiva ani de așteptat până atunci. Îți stă bine cu ochelari, oricum.

ce_te_uiti_la_mine_____by_iubirevsindiferenta

O să te-ndrăgostești în clasa a IX-a de unul dintre cei 3 băieți din clasa ta. Se lasă cu scrisorele și cu tricouri și mp3-uri de la Guns N’Roses. Cam de atunci începi să asculți din ce în ce mai multă muzică, iar în clasa a X-a (spoiler alert!) o să fii backing vocals la balul bobocilor. O să fie un pic penibil, dar o să-ți amintești cu drag momentul ăla. Concertele din parcul Tineretului se vor transforma mai târziu în festivaluri în afara orașului. Continuă să mergi să asculți muzică. Îți place mult asta. Iar când profa ta de muzică îți spune cu drag că vrea să te duci la cor, nu o refuza. Știe ea ce știe. Don’t let that go.

O să ai colegi și prieteni care fumează. Tu o să stai departe de asta, chiar dacă-ți place compania lor. Și nu o să-ți pară rău deloc. Te plac și îi placi la fel de tare și așa. Există o bancă în curtea liceului lângă care o să stai foarte mult și un copac mare lângă ea. Și să știi că ‘garajul’ în care se ieșea la fumat în pauze se dărămâ la scurt timp după ce termini liceul. O să te întristeze, era un adăpost bun pe timp de iarnă și ai amintiri frumoase de acolo.

În clasa a IX-a o să pierzi pe cineva drag, care te făcea să zâmbești când îl vedeai pe hol. O să-nțelegi ce-nseamnă ca părinții să-și piardă unicul copil. O să te marcheze momentul, dar o să te apropie și mai tare de cei care îți vor deveni prieteni de-a lungul anilor. O să mai pierzi pe cineva drag din viața ta, doar pentru că-l lași să plece și nu-i mai ceri explicații. Continui să-i mai dai mesaje de Sf.Andrei, când e ziua lui de naștere, îl mai cauți, dar fără reușită, iar după ani buni îl vezi pe stradă și te emoționează momentul mult prea tare. V-ați schimbat amândoi, tu nu mai știi nimic despre el, el cu atât mai puțin despre tine. Ți-a fost alături mulți ani de zile, te-a ajutat să intri la liceu, iar legătura pe care ați pierdut-o înseamnă mult pentru tine. E o schimbare bruscă cu care nu te vei obișnui prea curând. După 10 ani de zile o să-l ai încă în minte. Încearcă să nu-l lași să plece de tot și să-l ții aproape cumva. O să-ți pară rău dacă nu.

Ți-aș mai spune că trebuie să ai grijă la semne, la prime impresii, la oameni, la detalii minore despre care o să ai senzația că nu vor însemna nimic mai târziu, dar ele sunt totul. Vorbește mai mult cu profesoara de română din clasa a IX-a, ea te ajută să descoperi o carte care te descrie perfect, spune-i colegei din fața ta ce zâmbet frumos are (la fel o să fie și peste ani); împrietenește-te mai bine cu fata de la geam, și ea o să rămână-n viața ta mai târziu; spune-i dirigintei tale cât de mult o apreciezi pentru că te pune să lucrezi mai mult la engleză și mulțumește-i că ți-a dat 8 pe un eseu doar pentru că-i plăcea povestea, deși nu respecta cerința. Și mai cască ochii pe holurile liceului, nu știi cine te poate surprinde.

Clasa a IX-a o să fie anul în care o să realizezi că vrei să începi să scrii mai mult decât poeziile din agendele vechi pe care le găseai ascunse prin podurile de la un ștrand. Începi să scrii scrisori, apoi pe agende pe care le pasezi între prieteni, mâzgălești la fiecare final de caiet, îți vin idei pe care le scrii pe bilețele. Păstrează-le și continuă să scrii. O să te descurci, mai ales la final de clasa a XII-a când profesoara de română-ți spune că tu trebuie să dai admiterea la jurnalism. Lasă, nu e de tine facultatea aia, dar o să-ți placă să scrii mai mult decât crezi.

Un ultim sfat pentru mai târziu, de la cineva mai în vârstă, dar nu neapărat mai matur: Andra, îndrăgostește-te în clasa a XII-a. O să ai o relație frumoasă pe care o să o apreciezi până la final.

Vreau în clasa a 9-a e un proiect World Vision susținut de KFC și Pizza Hut, care ajută copiii fără posibilități financiare din mediul rural să își continue studiile la liceu. Anul trecut ei au reușit să strângă 750.000 de euro și au susținut 93 de copii cu burse lunare. Dacă mergi la orice restaurant KFC, Pizza Hut, chiar și PHD, donează pentru ca un copil să se bucure și să trăiască momente frumoase în cei 4 #anideliceu.

Dacă ai vreun sfat pentru cel care erai în clasa a IX-a, poți să-mi povestești despre el. Mie mi-a fost drag să scriu despre frumusețea acelor ani.

p.s. nu am găsit o fotografie de la 15 ani, în cea de mai sus am 16.

Comentezi?

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.