“Auzi, mami, dar de ce mi se deschid toate site-urile astea?” #parintilascoala

Nu-mi amintesc câți ani aveam când m-am așezat prima oară la calculator. Pe vremea aia tot ce făceam era să mă joc Solitaire și alte jocuri pe care le instalam de pe cd-urile pe care le primeam de la băieții din familie, să desenez în Paint, să scriu și să ascult muzică. Nimic interesant.

Apoi, odată cu internetul dial-up am mai descoperit mIRC, internet explorer (iată, înapoi în epoca de piatră) și am învățat să folosesc altfel calculatorul. Noi am crescut odată cu el. Părinții, în schimb, dacă nu au avut acces la tehnologie pe vremea când erau și ei de-o vârstă cu noi, mai greu s-au apropiat de gadget-uri.

Dar acum, până și mămaie, care are 83 de ani, a învățat cum să dea cu degetul pe touch-screen, așa că nimeni nu mai are vreo scuză. Îi face și fotografii pisicii, își sună rudele de prin țară, nu știe însă să trimită sms-uri, dar spune că: ce-mi trebuie mie, maică. În schimb, mama, știe să umble pe telefon destul de bine, pe laptop își mai prinde un picuț urechile. Mai are de învățat, dar în principiu se descurcă. Îmi trimite fotografii pe whatsapp, pe facebook îmi mai dă comentarii, și a învățat să se uite pe site-uri online de filme pe SmartTv.

Pe lângă întrebarea care mi-a stârnit o oarecare uimire: Unde să umblu la mesaje ca să-mi scrie cu litere mici? (nu se referea la majuscule, ci la setarea de la Samsung cu care poți să-ți setezi mărimea literelor din messages), o întrebare destul de pertinentă zic eu, mama mi-a adresat o altă întrebare, foarte interesantă:

– Auzi, mami, dar de ce mi se deschid toate site-urile astea?

Context: Într-un weekend ne uitam pe SmartTv la filme online, pe niște site-uri descoperite de mama și mătușa mea (tehnologie, indeed) și fiind gratuite, au tot soi-ul de pop-up-uri pe care nu le poți controla de pe televizor, inclusiv site-uri cu caracter trivial. Mama, speriată, mă-ntreba de ce tot îi apar diverse pe televizor fără să fi apăsat sau să fi scris ceva. I-am explicat, a părut că înțelege, dar nu era 100% convinsă că e ok ce se-ntâmplă.

Dacă vrei ca părinții tăi să nu te mai sune de fiecare dată când au nevoie de ceva, Orange organizează un nou proiect, #parintilascoala, care oferă un program intensiv de învățare într-o tabără pentru părinți, unde ei vor avea ocazia, timp de un weekend, să găsească răspunsuri la orice întrebare legată de tehnologie. Din nou, cred că lucrurile astea ajută foarte mult. Dacă ai o poveste amuzantă și/sau interesantă pe care vrei să o share-uiești, te poți înscrie până pe 26 februarie pe platformă sau poți posta întâmplarea pe profilul tău de Facebook cu hashtag-ul #parintilascoala. Să nu uiți să adaugi și site-ul programului.

Mama, ce zici? Te duci și tu un pic în tabără?

Comentezi?

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.