Bolnăvicioasele fobii ale oamenilor. Top 10 cele mai bizare

Ne e frică. Fie că e vorba de păianjeni, moarte, întuneric, oameni sau sentimente. Când ne trezim dimineața, ne uităm la ceas uneori doar de frica de a nu ne fi trezit prea târziu, pisica se teme de zgomotul aspiratorului, liliecii de lumină, etc. Dar care sunt totuși cele mai ciudate fobii?

 • Bibliophobia Frica de cărți. Nu este tocmai cea mai bizară fobie, dar nici cea mai normală. Există posibilitatea să te temi de toate cărțile sau doar de unele de un anumit gen. Fobia provoacă dificultăți atunci când ești forțat sau chiar încurajat să citești. Și e posibil să și plângi, să transpiri sau să tremuri când citești o carte (și nu, nu datorită poveștilor). Pe mine mă cam sperie o asemenea fobie. Norocul nostru? E vindecabilă.
 • Chorophobia– Dacă citești asta, tu ești cel care stă în colțul camerei în timpul unei petreceri, în timp ce toată lumea dansează. De obicei, simptomele acestei fobii se declanșează când sus-numitul este invitat să danseze. Se simte inconfortabil, transpiră și de multe ori își va pierde controlul asupra sa. Nu-l vei găsi niciodată în cluburi unde se dansează. De asemenea, această fobie va fi asociată și cu frica de a nu se face de rușine în mijlocul unei mulțimi (socialphobia) sau frica de aglomerație (Demophobia). Lui nu i se potrivește versul: Lose yourself to dance!
 • Gerascophobia Aproape că nu o mai considerăm o fobie. Teama de a crește (a îmbătrâni) ni se pare ceva normal. De această fobie suferă chiar și cei care sunt din toate punctele de vedere sănătoși. Preocuparea asta, de a fi veșnic tânăr, vine din dorința de a rămâne veșnici tineri, consecință a exploratorului Juan Ponce de Leon, care a călătorit cu Columb către America, unde i s-a povestit despre fântâna tinereții de pe insula Bimini (Cuba de Nord). Eh, vise, taică..
 • Hippopotomonstrosesquipedaliophobia – Frica de cuvinte lungi. Paradoxal, acesta chiar este un cuvânt lung, așadar, dacă te temi de cuvinte lungi și vrei să le povestești celorlalți despre fobia ta, mă tem că nu vei putea să pronunți cuvântul. Mi-e teamă de nemții care ar putea să aibă o asemenea fobie…
 • Ithyphallophobia– Nu le recomand pudicilor. Acestă fobie va fi cenzurată, precum ultima parte a filmului lui Von Trier (chiar și doar pentru o zi). Dacă vezi, te gândești sau chiar ai un penis în erecție și asta te sperie, e clar că ai ithyphallophobia. Nu vreau să mă gândesc cât de urâte le sunt diminețile…
 • Novercaphobia – Nu credeam că poate să existe așa ceva. Dar aparent, poți să ai o fobie pentru mama ta vitregă. Cuvântul noverca provine din latină și înseamnă, evident, mamă-vitregă. Se spune că dacă ai această fobie, s-ar putea să ai probleme și cu Vitricophobia (teama de un tată-vitreg) și de Pentheraphobia (mama soacră) și Soceraphobia (de ambii socrii). Nu, nu e vorba despre vreun complex Oedipian mai adânc impregnat în conștiințele băieților. Ci este o combinație de evenimente externe, traumatizante în principiu și predispoziții de tip genetic.
 • Paraskavedekatriaphobia– Vineri 13?! Oh, nu! Să ne ascundem sub pat, sau să nu mai ieșim din casă. Vineri 13 nu mai este doar o superstiție, este o fobie. Psihologii spun că, evenimentele rele care ți se-ntâmplă într-o zi de Vineri 13, vor fi întotdeauna asociate în mintea ta, ignorându-le pe restul. Aveți noroc, în 2014 o să fie o singură zi de acest gen, pe 13 iunie.
 • Pogonophobia – Pentru fetele îndrăgostite de bărbi (a se citi părul care crește la bărbați pe bărbie și obraji) este groaznic să aibă o asemenea fobie. Cred că și pentru băieții care sunt atrași de fete care sunt atrase de bărbi este o adevărată crimă. Termenul, care este derivat din grecescul pogono (barbă) și phobia (frică), are din fericire și un antonim: Pogonophilia, de care suferă toate fetele secolului XXI. Slavă Cerului!
 • Syngenesophobia – sau fobia oricărui adolescent care are mătuși care îl trag de obraji de fiecare dată când vin în vizită. Cred că e o fobie modernă această teamă de rude. Întotdeauna când rudele se strâng la un eveniment important, cel mai important sfat care ți se oferă de către prieteni este: fuuuuuugi! Ce-i drept, nu e de glumit. Această fobie poate avea rădăcini adânci, precum traume care provin din asemenea întâlniri, care pot să facă din asta o fugă inconștientă. Dar sigur, de cele mai multe ori fugi mâncând pământul ca să scapi de întrebările rudelor, de genul: când te însori? Te-ai angajat? etc.
 • Venustraphobia – sau ce naște din femei frumoase, șoareci mănâncă. Frica de femei frumoase se datorează, cred eu, grecilor, pentru că femeile lor se ceartă pe mere de aur. Născută din spuma mării, această Afrodita (Venus la romani) e mărul discordiei în ceea ce privește bărbații. Dacă ai avut neplăceri cu fetele frumoase, ai să ajungi să te temi de ele. Vorba aia, mă tem de greci chiar și atunci când aduc daruri. Stay away!

Update: pentru că tot e vară și plouă mai mult ca toamna, fobia numărul 11:  Ombrophobia, teama de ploaie. De parcă n-ar exista umbrele…

Comentezi?

comments

4 Comments

 1. Irina Bărăgoi February 17, 2014
  • Andra February 17, 2014
 2. Ceasuri Geneva April 11, 2016
  • Andra April 11, 2016

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.