Cannes I? Prima oprire pe Coasta de Azur (part.I)

O veste bună vine imediat după un ‘bună dimineața’ spus pe messenger de la o distanță de peste 2500 km, când tu stai în mijlocul unui pat care nu e al tău, dar într-un oraș care ai vrea să fie al tău, cu o porție de soare la care nu te așteptai să-ți bată-n geam, având în vedere că miturile spun că-n orașul cu pricina plouă mai tot timpul.

Tarom m-a întrebat dacă mi-aș putea elibera programul în perioada 11-15 octombrie pentru un infotrip la Cannes, iar eu am răspuns aproape fără să mă gândesc cu da.

Din Franța nu mai văzusem până săptămâna trecută decât Parisul, pe care l-am vizitat în două zile și jumătate și care, sincer, nu mi-a făcut o impresie atât de plăcută pe cât mă așteptam. De data asta aveam să zbor în jur de două ore direct cu Tarom deasupra Mării Mediterane pe aeroportul din Nice. A fost cea mai frumoasă aterizare pe care am avut-o până acum. Cu un asemenea peisaj, cu o climă atât de plăcută, sunt curioasă ce altă aterizare din Europa poate să o întreacă?!

Coasta de Azur părea impresionantă la prima vedere. Dar cum rămânea cu gândul cu care plecasem? “La Cannes e totul mult mai scump!” Mă așteptam ca socoteala de acasă să se potrivească cu cea din târg. Nici vorbă! Să fii turist în Cannes nu înseamnă să fii milionar în cea mai scumpă monedă.

Probabil poveștile cu aristocrații din Cannes au început de pe undeva de prin 1834, când lordul cancelar al Angliei, Henry Brougham, se întorcea din Nice și se-ndrepta către Italia, când a trebuit să se oprească din cauza unei epidemii de holeră în micuțul oraș de pescari (pe vremea aia) numit… Cannes. Lordul a fost impresionat de ce a găsit aici, așa că și-a construit o vilă de vacanță și răspândise ușor vestea în țara sa despre frumosul oraș, despre clima minunată și despre azuriul strălucitor al Mediteranei. Apoi un număr mare de oameni cu putere și bani din Anglia au venit și și-au construit case care au dus la extinderea orașului pe care-l vedem astăzi.

Doar 70.000 de locuitori în frumosul oraș mediteranean și probabil ceva mai mulți în perioada binecunoscutului festival de la Cannes, când nu găsești niciun loc de cazare liber în oraș. E un oraș atât de mic încât din orice punct ai fi, nu ai nevoie de mai mult de 20 minute să ajungi (mergând) acolo unde ai nevoie. Așadar, nu ai nevoie nici măcar de mașină.

Dar poți oricând să te plimbi cu Cannes Toy Train (10 euro), care are mai multe trasee. Noi am mers de-a lungul străzii pe care se află cele mai frumoase hoteluri (imaginați-vă câte un Grand Hotel unul lângă celălalt), dar și magazinele luxoase ale Cannes-ului, pe partea stângă, iar plaja și marea pe partea dreaptă: Promenade de la Croisette.

În drumul cu trenulețul am ajuns și în Centrul Vechi al Cannes-ului, în punctul cel mai înalt al orașului, de unde e o vedere panoramică de excepție, mai ales dacă reușești să prinzi și o zi cu soare cum am prins noi în duminica în care am ajuns. Fiind o țară cu climă mediteraneană, căldura pe care o simțeai aici la 20-21 de grade, în România ai fi simțit-o de abia pe la 27-28. De obicei, undeva prin februarie poți să stai pe terasele amenajate plajă doar într-un pulover mai subțire. Iarna la ei temperaturile se-nvârt undeva în jurul a 10 grade.

Când cobori din turnul de la Muzeul Castre *de unde se vede imaginea de mai jos*, vei ajunge pe străduțe înguste, cu multe restaurante specifice. E una dintre zonele foarte frumoase ale Cannes-ului.

panorama

Și da, e adevărat. În Franța se mănâncă multă brânză (pentru cunoscători: și mult pește!!) și se bea mult vin. În aceste 5 zile petrecute pe meleagurile Rivierei Franceze am degustat multe soiuri de vin, care mai de care mai aromat, și am ajuns la concluzia că roze-ul este cel mai bun dintre toate. Am aflat mai multe ponturi despre vin la Vignoble des Hautes Collines de la Cote D’Azur, o cramă din Saint Jeannet, un sătuc foarte frumos despre care urmează să vă povestesc într-un articol următor, de la Benoit, cel mai energic ghid cu care am avut ocazia să stau de vorbă:

  • dacă vinul alb se face din struguri albi, iar dacă vinul roșu, din struguri negrii, din ce struguri se face roze-ul? Coaja de la strugurii negrii rămâne în contact cu zeama câteva zile, apoi sunt înlăturate, și nu lăsate spre fermentare, așa cum se-ntâmplă cu vinul roșu.
  • nu vei face niciodată vin roșu din struguri albi
  • (întrebare la care niciunul dintre noi nu a știut să răspundă): de ce sticla de vin are doar 750 ml și nu 1l? Se spune că 1 kg struguri = 750 ml de vin. Ca să nu se mai complice și să calculeze cam cât de mulți struguri ar fi avut nevoie pentru 1l de vin, țăranii aduceau 1 kg de struguri și se-ntorceau acasă cu o sticlă de 750 de ml.

O excursie interesantă pe care am făcut-o în cea de-a doua zi de Cannes a fost pe insula Île Saint-Honorat, unde, din secolul al V-lea locuiesc călugări care au (după cum se vede în poza de mai sus) 8 hectare de vie care este cultivată de ei și transformată apoi în câteva zeci de mii de sticle de vin anual, pe care-l servesc și la festivalul de film.

Această oază de liniște (oricât de clișeic ar suna, dar este incredibil de cât de multă liniște este pe insulă și cât de frumos miros copacii) se află doar la 20 de minute de Cannes cu vaporul, și poți să vii chiar să locuiești pe insulă pentru câteva zile (minimul este de două zile) și evident, să-ți cumperi vin sau lichior pregătit chiar de călugări.

Cannes, ne spune Monika, ghidul nostru, “it’s a small city with all the services of a big one.” Am găsit un supermarket chiar în centrul vechi al orașului, au o stradă plină de magazine de tot felul, au și o piață de negustori, unde în fiecare luni se aduc antichități, iar în restul săptămânii au pește, fructe și legume proaspete. Dacă te plimbi prin Forville (piața lor) poți să dai și de oameni care te vor invita să deguști. Încearcă soca, e ca o pită din faină de năut cu ceva mazăre, apă și ulei de măsline și nu ignora nici degustarea de tapenade (o cremă de măsline care am înțeles că se găsește și la noi) care e foarte bună! Pe lângă toate astea, există și o gară – Gare de Cannes – de unde puteți lua trenuri către orice oraș apropiat de Cannes, trenurile circulă până pe la ora 18, dacă-mi amintesc bine din relatările Monikăi.

2015-10-13 11.38.18

Unde mănânci bine în Cannes

Prețurile la mâncare mi se par ca în orice alt oraș turistic, accesibile pentru orice buzunar. Găsești, evident și finețuri, la prețuri foarte mari, dar un meniu *două feluri + desert + băutură* poți să găsești și la 20-30 euro.

Noi am mâncat foarte bine la un restaurant micuț, dar foarte elegant, L’eponymeAcolo am mâncat pentru prima oară soca, care a fost foarte bună. Francezii folosesc foarte multă rucola la gătit, dar e delicioasă. Un alt restaurant unde am mâncat foarte bine a fost într-unul de o stea Michelin, Caveau 30, unde prețurile erau cam aceleași cu cele de la Eponyme, doar că restaurantul este mult mai mare, are chiar și etaj.

(Foto: Simona (Lipa Lipa))

Unde te cazezi în Cannes

Fiind un infotrip, am vizitat mai multe hoteluri de-a lungul celor două zile în Cannes. Fiecare dintre ele arătau foarte bine, începând cu Hotelul Five Sea Sens, care bănuiți bine, are 5*, Hotel Splendid 4* (care are o vedere foarte frumoasă spre mare), Carlton 5*, unde de altfel am primit și cea mai bună servire la un restaurant (da, da, 5*, dar totul era impecabil, nimic de reproșat), Eden Spa, Villa Garbo, Cezanne, Hotel des Orangers 3*. 

Toate astea au, bineînțeles, prețuri ceva mai mari, însă, există și hoteluri de 2 stele, unul dintre ele fiind Hotel Esterel, care este și foarte aproape de gară, și chiar câteva hosteluri.

Tarom efectuează zbor direct București – Nice (cu cea mai spectaculoasă aterizare) cu prețuri care pornesc de la 150 euro (dus-întors).

Ne luăm rămas bun de la Cannes, dar revin cu un articol despre Nice, Saint Jeannet și o oră și jumătate de Monaco-Monte Carlo. Au mai scris despre călătorie Simona (Lipa Lipa), Irina, Vlad și Iulia.

Mulțumesc, Tarom, pentru invitație! Merci aussi, Office du Tourisme de Cannes!

p.s. dacă vă-ntrebați câte grade sunt acum în Cannes, ei bine, 21, soarele strălucește fericit pe cer (ca-n fotografia realizată de Simona, căreia îi mulțumesc)

Comentezi?

comments

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.