Ce am văzut și trăit #priNeamt rămâne #priNeamt

-Promiți?

Uneori îmi uit intenționat gândurile într-un loc. Mă mint frumos că nu mai încap în bagaj, sunt prea grele. Cumva asta e bine, pentru că atunci când revin acasă, intru în starea de tot acolo. Eu nu am găsit dezmeticirea nici la aproape trei săptămâni după ce m-am întors din călătoria în care mi-am uitat câteva perechi de gânduri. Și sincer? Nici nu-mi doresc.

Am rămas tot departe. Am înțeles cum departe poate avea diverse înțelesuri pentru fiecare. Cuvântul nu impune o anumită distanță. Știi că ești cu atât mai departe cu cât găsești mai multă liniște. Pentru mine acest departe a fost la 350 km de orașul în care locuiesc, în așa numita aventură #priNeamt. Parol aventură! A început pe 4 septembrie, când am plecat din București, dar nu s-a terminat nici acum, la aproape trei săptămâni după ce ne-am întors. Cel puțin în mintea mea.

Am găsit în #priNeamt ceea ce-i lipsește orășeanului: o brazdă pe care să-și rezeme gândurile.

Hangu, Piatra Neamt

Dacă ar fi să aleg o singură imagine care să redea starea de bine a unui om care s-a perindat timp de 7 zile numai în astfel de locuri, e cea de mai sus. Undeva în drumul nostru spre Durău, am oprit într-o poiană, de unde am urmărit apusul pe lacul Izvorul Muntelui. Aici am găsit cel mai frumos loc în care să te rostogolești, am (re)găsit fericirea, alături de o altfel de Românie. Imaginați-vă un pic că sunteți acolo.

În Durău am găsit cel mai înalt pat în care am dormit până acum (Hotel Bistrița), am descoperit balmoșul, cea mai bună garnitură pe care o are România (musai să încercați!). Am găsit cel mai lung drum către un răsărit și un apus montan și am văzut cât de mult poate dansa un om într-o singură seară, chiar și după ce a urcat și coborât 15 km. Am mers desculță pe asfalt, am văzut o capră neagră, m-am temut de vipere și am avut curajul să merg până la capăt pe cel mai lung drum montan pe care l-am parcurs vreodată.

balmoș

(foto: Victor Arsene)

În Piatra Neamț am mers pe acoperișul celei mai înalte clădiri din oraș, care este chiar hotelul cu cea mai frumoasă priveliște și la care am fost cazați timp de 3 nopți: Hotel Central Plaza, am urcat pe vârful muntelui Cozla (cu gondola priveliștea e minunată chiar și noaptea) ca să vedem un eveniment la care mi-ar plăcea să iau parte și anul viitor: Filmul de Piatra, am găsit un artist pe care-l recomand, căci picturile lui nu seamănă cu nimic din ce am văzut: Ciprian Istrate, am vizitat Muzeul de Istorie și Arheologie, muzeul de etnografie și cel mai interesant dintre ele, Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, despre care au scris foarte frumos Cristian și Carmina.

Piatra Neamt centru

Atâta timp cât județul nu pleacă de la locul lui, eu zic să-l vizitați. Și să luați cu voi mașina (iar de nu aveți, închiriați-o de la Autoboca, că-s tare faini oamenii și au multe tipuri de mașini), ca să ajungeți mult mai ușor în locurile pe care vi le-am menționat mai sus. Sigur, am descris doar o mică parte din tot ce s-a întâmplat în cele 7 zile în care mi-ar plăcea să mă-ntorc, teleportându-mă cu ajutorul unei mașini a trecutului. Pe restul le mai găsiți aici, unde s-a strâns tot ce au scris, văzut, simțit cei 60 bloggeri timp de 7 zile în hoinăreala #priNeamt.

E 3:00 AM și aud greierele. Sunt în București, da. Uneori și aici se mai aude liniștea, dar doar la orele târzii.

Când o să uit de #priNeamt, vă-ntrebați? Probabil că niciodată. Au rămas oamenii (de) care-mi amintesc în fiecare zi. A rămas povestea de dragoste de pe Ceahlău. Au rămas pahare de vin nebăute, rânduri nescrise, fotografii văzute doar cu ochii, conversații prea scurte cu oameni pe care ți i-ai fi dorit să-i cunoști mai mult. Au rămas multe de făcut, dar sper să existe o dată viitoare.

Mulțumesc, Alex și Toma pentru tot!

La final vă las cu cel mai frumos timelapse de pe Ceahlău pus “în scenă” de Dragoș. (de văzut la 2160p)

5-11 septembrie 2014. Tot ce-a fost de văzut #priNeamt – ediția a III-a a celui mai important eveniment dedicat promovării în mediul online a unui județ din România. Află mai multe detalii pe http://goo.gl/Lw8mzy Organizator: Eventur Bucharest. Powered by Petrom Romania. Parteneri principali: Autoritatea Națională pentru TurismConsiliul Județean NeamțPrimăria Piatra NeamțHotel Bistrița din DurăuBlue Air și Autoboca Rent-a-car

Comentezi?

comments

Related Post

2 Replies to “Ce am văzut și trăit #priNeamt rămâne #priNeamt”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.