Chuck Norris Vs. Comunism

Mămaie povestește de fiecare dată când are ocazia despre cât de bine era în comunism. Da, bineînțeles, pentru că are 84 de ani, pentru că “pe vremea aia” statul i-a dat un apartament în locul casei pe care i-au dărâmat-o, și pentru că a avut un loc de muncă și pentru că și pentru că. O înțeleg, dar nu în întregime, fiindcă nu-mi pot imagina cum era să trăiești în perioada aia. Și nici nu vreau. Dar cu toate astea, evenimentele din ultima vreme m-au împins cu gândul la regimul comunist.

Săptămâna trecută am mers la vizionarea unui film despre care, sinceră să fiu, nu știam nimic. Am prostul obicei de a nu căuta nimic despre filmele la care mă duc, nici măcar nu mă mai uit la trailere. Însă, cum HBO semnează producția, și nu m-au dezamăgit când s-au implicat în diverse proiecte, nu am refuzat invitația de a-l vedea.

Să fie vorba despre o comedie? Deși, ce despre comunism poate fi considerat comedie? Poate doar mileurile, peștii de sticlă și alte obiecte pe care le mai păstrează bunicii de la țară pe undeva prin niște vitrine pe care uită să le mai șteargă de praf. Dramă? Alăturarea celor două nume scrise cu C mare, ambele demne de temut pentru însemnătatea lor (more or less) să fie răspunsul?

14ae14_cad6cf54a1dc42e886d2c025fb31387c

Chuck Norris vs. Comunism e un altfel de documentar despre viața din comunism. A cui? A filmelor și odată cu ele, și a Irinei Margareta Nistor, cea care s-a ‘sacrificat’ din plăcere și din dorința de libertate mentală pe care i-o oferea vizionarea de filme, și a tradus peste 3000 de filme în perioada comunistă, cu toate că exista un mare risc să fie prinsă de securitate.

Comercializarea de casete VHS (care btw, încă mai există în original; sunt puse una peste alta și ascunse în spatele unor perdele) și nopțile pe care le petreceau vecinii la singurul apartament din bloc care avea un televizor, măcar alb negru, dacă nu color, și un video, reflectă atât o afacere (cea a domnului Zamfir), cât și o dorință puternică de a aduce cumva Occidentul mai aproape de noi. Era o încercare de subjugare a sistemului comunist cu tot ce însemna el, o revoltă pe care și-au asumat-o mai apoi în totalitate.

Din filmele pe care le vizionau învățau să se exprime liber, să nu le mai fie teamă. Vedeau și imitau comportamente, lucru care a dus mai târziu la revoluție, afirmă cineva în film. Desigur, nu în totalitate, dar au jucat un rol important.

Nu vă spun mai multe despre Chuck Norris vs. Comunism, ci doar că e un prim lungmetraj curajos pe care Ilinca Călugăreanu îl pune la bătaie și cu care a ajuns la cele mai mari festivaluri de filme de prin lume – Sundance este doar unul dintre ele. Are multe scene amuzante, dar și unele care îți trezesc fiori și te pregătesc pentru niște întrebări legate de perioada respectivă.

Și cel mai important, puteți să-l vedeți astă seară pe HBO, la orele 20:00, iar începând tot de astăzi, o să-l găsiți și pe HBO GO.

Bonus: (Nu e glumă!) Chuck Norris a fost tare curios să afle de ce numele lui se află într-un versus cu numele unui sistem politic, așa că a văzut și el filmul, apoi i-a trimis un mail Ilincăi și a felicitat-o pentru film, uimit că nu știa că pe vremurile alea casetele cu el circulau prin țările mici din Europa.

Comentezi?

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.