Curajul de a fi imperfect sau cum a fost prima vizită la psihoterapeut

– Ai emoții.
– Da, am emoții.
– De ce?
– Pentru că nu ştiu despre ce o să vorbim.
– Despre ce ai tu nevoie, Andra.

Nici nu ştiam cu ce să încep. Aveam o mulțime de lucruri de spus, dar niciun fir roșu de care să mă pot lega. Vorbesc despre ce se întâmplă cu mine în acest prezent relativ actual sau despre ce simt referitor la lucrurile şi oamenii din trecutul meu care şi-au pus amprenta asupra mea?

În momentul în care am intrat prima oară în cabinetul terapeutului mototoleam un şervețel pentru că simțeam cum acele 50 de minute se vor concentra doar asupra mea, asupra problemelor mele şi nu vom putea devia de la subiect ca să vorbim despre vreme sau altele.

Aşadar, cum e prima vizită la psihoterapeut?

Terapeutică, categoric. Eşti într-o cameră cu un om pe care poate nu l-ai mai văzut niciodată şi care te va ajuta să realizezi care e de fapt treaba cu tine. Sigur, nu va fi deloc uşor să-i povesteşti lucruri despre tine, despre trecutul tău, despre oamenii care nu mai sunt în viața ta sau despre cei care ți-au făcut rău şi la care vrei să renunți. Poți să plângi, să râzi, să te sperii sau să renunți. Totul depinde de tine.

Trebuie să-ți asumi curajul de a fi imperfect, precum spunea Brené Brown în discursul ei despre vulnerabilitate. Și să încerci să mergi cât mai departe de ce ți se întâmplă acum. Să începi să privești în trecut și să-ți dai seama care e momentul cheie în care trebuie să sapi.

E un proces care va dura timp. Dar cu siguranță vei primi răspunsuri, chiar și după primele mărturisiri pe care le vei face. Şi da, există o canapea pe care te aşezi. Dar nu există un om care dă din cap şi se preface că te ascultă. Există un om care îți explică lucruri şi te face să înțelegi care sunt motivele pentru care treci prin ce treci.

Prima mea şedința de terapie la Clinica de psihologie și psihoterapie Oana Nicolau a fost foarte constructivă. Chiar dacă am avut un moment de cădere în care am plâns rușinată, am realizat că omul ăla este acolo ca să mă asculte, aşa că aş face bine să utilizez acest timp în favoarea mea. Chiar dacă am deschis niște cutii cu amintiri pe care le ascunsesem bine sub pat, am reușit, cu ajutorul unei prime ședințe de terapie, să identific niște nevoi și niște pattern-uri pe care le urmez și care nu sunt tocmai cele potrivite.

Și pentru că de obicei e nevoie de un push ca să facem acest pas, eu am de oferit o ședință gratuită la Clinica Oana Nicolau. Dacă știți că vă doriți dar nu ați avut curajul până acum, asta este șansa voastră.

Tot ce trebuie să faceți este să-mi scrieți un motiv pentru care vă temeți de acest prim pas. Eu voi alege răspunsul până joi, 23 februarie. Promit că o să vă ajute.

Comentezi?

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.