Cursa Uber cu domnul S.

Las bacșiș în puburi și restaurante, la tuns, barmanilor în cluburi, la cosmetică etc. Dar nu am mai lăsat bacșiș la orice sistem de ridesharing de pe vremea când mergeam cu *insert orice nume de companie de taxi aici*.

Săptămâna trecută am dat, cred, primul meu bacșiș unui șofer Uber. M-am urcat la Cora Pantelimon într-o Dacia Logan cu număr de Argeș și am mers până în Dristor. Tot săptămâna trecută am văzut și un val de nemulțumiri în social media legate de șoferii de Uber și Taxify care, de cele mai multe ori, refuză curse. Ce-i drept, și mie mi s-a întâmplat să mă trezesc la fața locului cu o altă mașină decât cu cea pe care o văzusem inițial în comandă. Și chiar am avut discuții cu șoferi care mi-au explicat motivul pentru care fac asta. Pe scurt: prea mulți km, prea puțini bani.

Însă, din categoria asta nu face parte și domnul S. El nu refuză curse pentru că se trezește în fiecare zi liberă la ora 5 dimineața și face drumul Pitești – București, iar seara București – Pitești. Motivul? Are acasă doi copii, o fetiță de 4 ani și un băiețel de 7 ani și vrea o viață mai bună pentru ei.

Domnul S. este paramedic, lucrează 24/48, iar de când nu mai primește sporuri la locul de muncă și-a spus că trebuie să mai muncească într-un al doilea loc ca să-și poată crește micuții mai bine, așa că a ales Uber, chiar și dacă trebuie să se deplaseze până în București.

– De unde să vină chiar și ăștia 200 lei dacă stai degeaba?

(…)

– Merită investiția? Adică, faceți totuși un drum dus-întors, trebuie să vă plătiți benzina.

– Da, da. Consum mai puțin pentru că merg pe gaz, iar uneori mai iau și oameni cu mine până la București și îmi mai scot și drumul.

Defectul lui? Nu poate să stea locului. Se plictisește repede. De asta îi place meseria lui, e mereu în alertă. Trebuie să fie foarte atent, pentru că e o muncă cu responsabilitate, iar mulți nu înțeleg lucrul ăsta, mai spune el. A terminat acum ani buni Facultatea de Drept și Administrație Publică, iar acum vrea să se înscrie la un master de Managementul Situațiilor de Urgență în cadrul Facultății de Pompieri.

– Vedeți secția asta de pompieri de aici? Urmează să mă înscriu la master. Vreau să fiu mai bine pregătit pentru meseria pe care o am.

Tot domnul S. povestește cum a observat de-a lungul timpului că oamenii deștepți sunt mai puțini bogați, pentru că ei sunt cei care riscă mai puțin. Ei sunt cerebrali și înainte să acționeze gândesc mult prea mult și pierd.

– Mă dau ca exemplu. Aș fi putut să risc și să câștig sau să pierd tot. Dar nu am făcut-o. M-am mulțumit cu mai puțin. Mai bine fericit și cu bani puțini, decât nefericit și bogat.

A fost una dintre cele mai sincere și frumoase călătorii cu Uber de până acum. Am văzut și fotografii cu cei mici, iar zâmbetul băiețelului într-una din ele m-a făcut să apreciez și mai mult ce face tatăl lui pentru cei doi. Și am uitat de șoferii care refuză cursele pentru că am dat de un om care muncește mai mult pentru că are acasă trei suflete de care are grijă.

– Aveți 5 stele! O zi bună!
– Și dumneavoastră! Mulțumesc!

Pe lângă bacșișul mic și nesemnificativ dat de mine, aveți domnule S., și recunoștința faptului că sunteți un tată exemplu și un ‘om bun’, așa cum scria și în review-urile din aplicație. Să tot dăm de oameni ca dvs. în trafic! Pentru că, da, am ajuns să ne lăsăm înconjurați doar de lucruri urâte și rele, încât atunci când ni se întâmplă ceva bun nu mai apreciem.

Să fie asta lecția de început de lună.

Comentezi?

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.