Cuvântu-i minciună, dar nu și noul videoclip Eyedrops [Interviu]

Mi-e dor de mine tânăr, mi-e dor să-ntrec măsura.

Luni am fost prezentă la Tananana, în cadrul emisiunii Exit Room (mulțumesc frumos, băieți!), prezentate de Bogdan Șerban, sub atenta observație a lui Alexandru Anghel, pentru a-i asculta pe cei de la Eyedrops, care au lansat noul lor single, Prezent. Ceea ce face această întâlnire deosebită este că pe doi dintre membrii trupei îi cunoscusem în urmă cu vreo 2 ani, tot într-o întâlnire realizată de Bogdan, dar pe atunci cu un alt proiect muzical.

Dincolo de ce se aude și se simte în muzica lor, pe care o apreciez tocmai pentru că este muncită, mi-am spus că aș vrea să-i și cunosc mai bine și să vă las și pe voi să o faceți. Așa că i-am luat puțin la întrebări.

Eyedrops în direct la TANANANA :)

Posted by Andra Nicula on Monday, June 8, 2015

Haideți să facem cunoștință. Eu sunt Andra, om de litere. Voi?

Paul Manolescu: Eu sunt Paul – de educație regizor, din instinct vocal, și din obisnuință, om.

Andrei Marica: Sunt om de muzică, hedonist, procrastinator șef și etern student la medicină, termin anul ăsta.

Cristian Adrian Maraloiu: sunt Video Editor și sper ca în curând să devină doar un hobby.

Dalto Ionescu: Eu sunt Dalto, muzician și-atât.

Dincolo de ce sunteți, ce nu sunteți și ce ați vrea să fiți?

P: Nu sunt un om răbdător.

A: Astronaut. Promit că dacă am timp, mă fac astronaut.

Povestiți-mi puțin ce-nseamnă Eyedrops pentru voi acum.

P: Este poate singura șansă de a mă exclude din societate fără a părăsi “cetatea”. Eyedrops este ca o mică insulă pustie la purtător, a cărei existență depinde, în mod paradoxal, de relația cu lumea pe care o neagă.

A: Un prilej să compun, să lucrez la ceva frumos și să-mi împărtășesc ideile. Sharing is caring.

C:  Eliberare, Vindecare.

D: Eyedrops este un proiect promițător, plin de suflet și sentimente de care ne lovim în fiecare zi. Este o idee valabilă pentru oricine, oriunde, oricând.

Unde vă găsiți inspirația?

P: Mă găsește ea, când mă aștept mai puțin. Tot ce trebuie să fac este să mă dau la o parte. Când intervin se sperie. E ca la radio: știi ce post îți place și te conectezi la frecvența respectivă, însă în program nu poți interveni. Tot ce poți face este să te bucuri de surprize.

A: Am descoperit că inspirația vine când te aștepti mai puțin, dar bănuiesc că își are originea în perioada de “burete” cum îmi place mie să-i spun, timpul ăla în care acumulezi energie și idei, călătorești, descoperi lucruri noi, te descoperi pe tine. Uneori sămânța unei compoziții poate fi un simplu citat într-o carte găsită undeva, într-un parc, pe o bancă.

C: Ca și în montaj, simt că rolul meu este de a lega și îmbunătăți. Eu îmi găsesc inspirația în munca celorlalți.

D: Inspirația o găsesc în natura noastră umană… Fiecare întâmplare, fiecare ciripit, fiecare emoție are melodia ei. Noi trebuie să reușim să materializăm frumusețea lor prin sunet.

Care dintre voi scrie versurile? Și apropo de ele: Ținem cont de destin. Câți dintre voi credeți în asta? Cum vedeți voi lucrurile?

P: Versuri sunt peste tot. Eu doar le interceptez și le pun în context, încercând între timp să-mi țin mintea departe de procesul ăsta. Cam așa e și cu destinul: nu ți-l faci. Poți doar să nu i te împotrivești, și să îl ajuți să te ajute, ascultând atent.

A: Mai am și eu idei din când in când, dar Paul e textierul șef. Cât despre destin, cred că este vorba despre potențialul fiecăruia, pe care îl conștientizăm mai devreme sau mai târziu. Unii țin cont, alții nu..

C: Paul e cel ce colorează piesele. Cât despre ținut cont de destin, în legătură strânsă cu formula trupei în momentul de față, mi se pare că s-au întâmplat prea multe lucruri să ne convingă sa cantam ca să nu considerăm că asta ne e destinat să facem.

D: Paul este cel care culege versurile și numai el știe de unde. Destin… hmm…

Ce e nou în Eyedrops? Ce s-a schimbat și ce a rămas? Bine ai apărut, Andrei! (nou venit în Eyedrops)

P: Cred că tocmai ne-am intrat în piele. S-a încheiat o primă etapă de căutări, de devenire dacă vrei, și este pentru prima dată când simt că în eventuala mea absență, proiectul ăsta ar avea o șansă la o viață a lui. Eyedrops virează acum de la “tripul” unuia singur la statutul de vis colectiv și asta mă bucură enorm.

A: Tah-tah! Compatibilitatea cu Eyedrops am simțit-o cam de la primele audiții, pe atunci erau doar Adi, Miche și Paul, adică acum un an. Am zis: “De când caut un proiect ca ăsta” iar la scurt timp am început să lucrez cu Paul la Prezent.

C:Andrei e nou în Eyedrops. Avem un nou guideline dar starea și scopul muzicii au rămas aceleași.

D: Eyedrops începe să capete o identitate mult mai matură, fața de cea ințială. Am senzația că totul începe să se omogenizeze, încet încet, pe masură ce identitățile noastre se ciocnesc.

Cum se-mpacă trei berbeci încăpățânați și un aprig leu? Atât la repetiții cât și-n prietenia voastră ca trupă și ca oameni.

P: Știi cum e… Fight fire with fire. E greu, dar mă fascinează dinamica dintre noi. E interesant să vezi patru orgolii ciocnindu-se și ulterior topindu-se într-un scop comun. E aproape împotriva naturii, și face ca rezultatul să fie cu atât mai valoros.

A: Sarcasm sau nu, aduceți apă că luăm foc. P.S: Mi-s Berbec cu ascendent în Leu, take that!

C: Eu sunt cel mai calm berbec. Cel mai calm din câți cunosc. (Paul confirmă)

D: Se împacă perfect, așa cum trebuie să se împace 3 berbeci și un leu. :))

Ne spuneți câte ceva despre ce pregătiți? (cum vedeți fiecare dintre voi ceea ce se-ntâmplă cu voi în momentul în care vă așezați și compuneți)

A: Când intru “in the zone” nu mă mai scoate nimeni cu orele, asta dacă am inspirație. Cumva, pentru noul material Eyedrops, ideile s-au legat una de alta, sunt din același aluat, probabil că s-au strâns în timp și au așteptat momentul oportun să iasă.

P: Cred că a spus Andrei ce era de spus. S-au fermentat o vreme strugurii separat, și-acum se-amestecă soiurile.

Aveți un ‘fir roșu’ pe care-l veți urmări în viitorul vostru album?

P: Din punct de vedere liric, albumul va fi o deconstrucție a paradigmei actuale, din perspectiva ultimilor ani, care au coincis – pentru mine – cu regăsirea unor valori ascunse dincolo de cuvânt, educație și context.

A: Avem o direcție, dar nu e tocmai înroșită, că asta ar însemna să ne limităm. Facem toți copiii și apoi hotărâm pe care-i trimitem la grădiniță.

Un gând final pentru viitorul trupei și pentru cei care vor citi?

P: Să ne lăsăm surprinși:)

A: The best is yet to come.

C: Stay tuned!

D: Cum ar spune Paul, sperăm ca o sa putem oferi în continuare “picături pentru al treilea ochi”

Mulțumesc, Eyedrops! Pentru cei care nu au ascultat noua lor piesă, v-o las aici, împreună cu videoclipul, pe care nu trebuie să-l ratați. Cele două se armonizează atât de frumos și compun un întreg. De menționat că tot ce se-ntâmplă acolo este real. Mai ales Thompson Nilă, minunatul câine a lui Paul.

Am simțit că m-am întors un pic în timp, iar făcând acest lucru am realizat încă o dată cât de important e să fii atent la oamenii cu care te-ai întâlnit cândva pentru că nu știi niciodată cum și când vor apărea din nou în viața ta.

Omule, fii Prezent, așadar.

Comentezi?

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.