De ce UBER și nu TAXI?

N-am vorbit niciodată despre asta. Nu am intrat în discuții contradictorii despre aceste servicii. Am preferat să aleg ceea ce era pentru mine mai convenabil, și nu ceea ce era mai cool pentru alții.

Cu puțin înainte să apară UBER, am avut o experiență destul de neplăcută cu un taximetrist. S-a întâmplat asta și cumva, nu mi-a picat deloc bine. Mi s-a părut o mârlănie să mai ceri bani peste cursă, având în vedere că bacșișul era peste jumătate din prețul cursei. Am ales să nu mai merg cu taxiul pentru o vreme, evitam cât de mult, mergeam cu transportul de noapte.

La scurt timp după, a apărut UBER. Evident, am fost curioasă de cum funcționează serviciul, așa că l-am încercat. Prima mea cursă a fost cu o doamnă. Avea mulți fluturi pe plafon și îmi amintesc că a fost tare prietenoasă. Am câteva amintiri frumoase cu șoferii de la UBER. Una dintre ele este chiar o cursă care, după ce a fost încheiată, a continuat cu 20 de minute de discuție despre muzică, prietenie și multe altele.

Am acceptat și un preț mai mare atunci când a fost nevoie urgentă să merg într-un loc. Am plătit mai mult decât aș fi dat pe taxi, dar nu m-am plâns de asta. Am dat și 4 steluțe. Am oftat când nu am reușit să mai prind o cursă cu băiatul drăguț de 24 de ani. Am zâmbit când un șofer mi-a deschis ușa ca să intru în mașină, deși știa că nu pot să-i las bacșiș. Mi-au fost oferite bomboane, șervețele, apă etc., care btw, sunt cumpărate din banii șoferilor. Lăsând la o parte legea și politica serviciilor, pe mine nu m-au dezamăgit până acum.

În seara asta, în jur de miezul nopții, am vrut să-mi ajut un amic să-și cheme un taxi. Mai avea puțină baterie la telefon și nu reușea să găsească niciun taxi prin aplicație. Ploua, era târziu și obosit, era și departe de zona centrală. Și da, a fost un concert prin preajma lui unde era prezentă foarte multă lume. Dar:

1. concertul se terminase deja de aproape o oră în momentul în care am sunat la 4 companii de taxi, atât pe mobil, cât și pe numărul de patru cifre, și nu răspundea nimeni. Și având în vedere că este un concert la o oră târzie, în cursul săptămânii, aș putea să deduc faptul că sunt oameni care au venit cu mașina personală la concert

2. am stat mai bine de 5 minute la telefon și nu am primit niciun răspuns, așa că am închis

3. la cât de multe companii sunt în București, mă îndoiesc că nu există mașini care să acopere tot Bucureștiul

4. de ce nu răspunde nimeni la numerele de centrală? NU ar trebui să fie cineva mereu acolo? Serviciu non-stop or ba?

Apoi, am avut o idee. Am zis să-i fac comandă de pe UBER-ul meu. A durat mai puțin de 3 minute până când am găsit o mașină disponibilă. Ca să nu mai zic de faptul că, mașini disponibile în apropiere de casa mea am găsit și dimineața la 4, când am avut nevoie să plec la aeroport.

Tot nu e clar de ce UBER și nu Taxi? Da, e veche discuția, s-a mai zis, dar mi-am dat seama că, oricât de mult se bat unii în piept că nu le mai merge treaba din cauza unui alt serviciu, vina e a lor, că nu știu să-și gestioneze corect compania. Sau nu vor.

Bonus – un articol foarte bun despre UBER în București, scris pe Forbes.com

p.s. dacă vreți să vă faceți cont de UBER, puteți să folosiți codul ZW5GB. Până pe 9 iunie, primiți o cursă gratuită în valoare de 40 lei (valabilă 90 zile). Ca bonus, UBER dă două Apple Watch-uri pentru cei care-și conving prietenii să încerce serviciul.

Comentezi?

comments

4 Comments

  1. Gogu May 13, 2016
    • Andra May 13, 2016
  2. Emil Calinescu May 15, 2016
    • Andra May 15, 2016

Add Comment