De ce UBER și nu TAXI?

N-am vorbit niciodată despre asta. Nu am intrat în discuții contradictorii despre aceste servicii. Am preferat să aleg ceea ce era pentru mine mai convenabil, și nu ceea ce era mai cool pentru alții.

Cu puțin înainte să apară UBER, am avut o experiență destul de neplăcută cu un taximetrist. S-a întâmplat asta și cumva, nu mi-a picat deloc bine. Mi s-a părut o mârlănie să mai ceri bani peste cursă, având în vedere că bacșișul era peste jumătate din prețul cursei. Am ales să nu mai merg cu taxiul pentru o vreme, evitam cât de mult, mergeam cu transportul de noapte.

La scurt timp după, a apărut UBER. Evident, am fost curioasă de cum funcționează serviciul, așa că l-am încercat. Prima mea cursă a fost cu o doamnă. Avea mulți fluturi pe plafon și îmi amintesc că a fost tare prietenoasă. Am câteva amintiri frumoase cu șoferii de la UBER. Una dintre ele este chiar o cursă care, după ce a fost încheiată, a continuat cu 20 de minute de discuție despre muzică, prietenie și multe altele.

Am acceptat și un preț mai mare atunci când a fost nevoie urgentă să merg într-un loc. Am plătit mai mult decât aș fi dat pe taxi, dar nu m-am plâns de asta. Am dat și 4 steluțe. Am oftat când nu am reușit să mai prind o cursă cu băiatul drăguț de 24 de ani. Am zâmbit când un șofer mi-a deschis ușa ca să intru în mașină, deși știa că nu pot să-i las bacșiș. Mi-au fost oferite bomboane, șervețele, apă etc., care btw, sunt cumpărate din banii șoferilor. Lăsând la o parte legea și politica serviciilor, pe mine nu m-au dezamăgit până acum.

În seara asta, în jur de miezul nopții, am vrut să-mi ajut un amic să-și cheme un taxi. Mai avea puțină baterie la telefon și nu reușea să găsească niciun taxi prin aplicație. Ploua, era târziu și obosit, era și departe de zona centrală. Și da, a fost un concert prin preajma lui unde era prezentă foarte multă lume. Dar:

1. concertul se terminase deja de aproape o oră în momentul în care am sunat la 4 companii de taxi, atât pe mobil, cât și pe numărul de patru cifre, și nu răspundea nimeni. Și având în vedere că este un concert la o oră târzie, în cursul săptămânii, aș putea să deduc faptul că sunt oameni care au venit cu mașina personală la concert

2. am stat mai bine de 5 minute la telefon și nu am primit niciun răspuns, așa că am închis

3. la cât de multe companii sunt în București, mă îndoiesc că nu există mașini care să acopere tot Bucureștiul

4. de ce nu răspunde nimeni la numerele de centrală? NU ar trebui să fie cineva mereu acolo? Serviciu non-stop or ba?

Apoi, am avut o idee. Am zis să-i fac comandă de pe UBER-ul meu. A durat mai puțin de 3 minute până când am găsit o mașină disponibilă. Ca să nu mai zic de faptul că, mașini disponibile în apropiere de casa mea am găsit și dimineața la 4, când am avut nevoie să plec la aeroport.

Tot nu e clar de ce UBER și nu Taxi? Da, e veche discuția, s-a mai zis, dar mi-am dat seama că, oricât de mult se bat unii în piept că nu le mai merge treaba din cauza unui alt serviciu, vina e a lor, că nu știu să-și gestioneze corect compania. Sau nu vor.

Bonus – un articol foarte bun despre UBER în București, scris pe Forbes.com

p.s. dacă vreți să vă faceți cont de UBER, puteți să folosiți codul ZW5GB. Până pe 9 iunie, primiți o cursă gratuită în valoare de 40 lei (valabilă 90 zile). Ca bonus, UBER dă două Apple Watch-uri pentru cei care-și conving prietenii să încerce serviciul.

Comentezi?

comments

Related Post

4 Replies to “De ce UBER și nu TAXI?”

 1. n-am folosit UBER in romania, am folosit in alte tari unde e mult mai convenabil decat taxiul.
  la noi daca stiu ca am de facut o cursa la ora X imi chem de la black cab. Sunt cu totul si cu totul alte servicii decat orice taxi romanesc. UBER in romania nu e foarte legal, din simplul motiv ca soferii nu sunt supusi rigorilor unei testari pentru transport persoane. Si nici masinile (stiu ca taxiurile arata deplorabil, dar ei au revizie obligatorie la fiecare 6 luni)

  1. Am folosit și eu UBER în altă țară și nu am sesizat nicio diferență. De fapt, doar una, că primeai SMS pe numărul personal când ajungea șoferul la destinație. Păi, bănuiesc că și la UBER se cer revizii. Pentru mine e ca și cum aș merge cu un prieten căruia îi dau bani. Dar de asta am zis că nu intru în detaliile de politică a serviciului, pentru că acolo sigur sunt mai multe de discutat.

 2. E o marlanie sa ceara peste tarif, dar e ok ca UBER sa are, cand e cerere mare, tarife si de 7 ori mai mari?
  Si inca ceva: UBER se cheama din aplicatie, deci aveai smartphone la indemana. De ce la taxi n-ai incercat prin aplicatie? Daca incercai 3 aplicatii si nu 3 numere de telefon, sigur gaseai. Star Taxi, Clever taxi si Speed taxi (in ce ordine vrei tu). Bine, daca faceai asta, nu mai aveai acum subiect de articol.

  1. Nu ai mai comentat de multă vreme, te aşteptam.

   Nu am menționat că înainte să sun eu la numerele alea de telefon, el a încercat să facă de pe aplicație comandă la taxi-uri, dar nu erau. Iar eu nu am nici o altă aplicație de taxi instalată pe telefon în afară de Uber. Iar dacă vrei să mergi undeva în condiții OK şi eşti dispus să plăteşti o anume sumă de bani, poți să o faci. Nu te obligă nimeni să te duci cu Uber-ul, la fel cum nu te obligă să mergi cu taxiul.

   Plus, nu mi-am făcut subiect de scris pe blog doar pentru că nu am încercat să chem din aplicație. That’s just in your head. Mulțumesc pentru părere ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.