Diseară începe cea de-a 11-a ediție Bucharest International Film Festival

Săptămânile astea, orașul a fost invadat de filme, lucru care ne-a prins foarte bine. I-a venit, însă, rândul și celui mai vechi festival competitiv din capitală, destinat exclusiv filmului de lungmetraj, Bucharest IFF, care va începe astăzi, 20 aprilie.

În exclusivitate, în deschiderea festivalului, la Cinema Studio, de la 19.30, va fi proiectat Taxi, câștigătorul Ursului de Aur și al Premiului FIPRESCI, de la Berlinale, 2015. Jafar Panahi, regizorul, a primit interdicție în 2010, din partea autorităților iraniene, de a mai face cinema timp de 20 de ani. Cineaștii, directorii de festivaluri și jurnaliștii din întreaga lume au contestat acest lucru, așa că iată, a făcut 3 filme în decursul a 4 ani.

Șapte zile de festival. 21 de filme. Iran, Germania, SUA, Germania, Marea Britanie, Franța etc.

România nu lipsește nici ea de pe listă, cu Autroportretul unei fete cuminți (regia Ana Lungu), al cărui titlu m-a atras de când l-am auzit la Gala Premiilor Gopo. Cristina (Elena Popa), o femeie de 30 de ani, crescută într-o “familie bună”, face doctoratul în inginerie seismică și în restul timpului se-ntâlnește cu prieteni apropiați, dar și cu un bărbat căsătorit, cu care are și o relație amoroasă, personaj interpretat de Emilian Oprea.

Din distribuție mai fac parte și Radu Iacoban, Istvan Teglas, regizorul de film Andrei Enache, regizorii de teatru Iris Spiridon, Alexandru Lustig, Eugen Gyemant, părinții regizoarei, Dan & Magdalena Lungu și producătoarea Anca Puiu.

Dar și Rețeaua, documentar realizat după o investigație jurnalistică de Vlad Mixich, care urmărește traseul citostaticelor absente de pe piața internă, din una dintre cele mai vechi farmacii din Viena până la bolnavii din România.

Programul complet Bucharest International Film Festival îl găsiți aici.

Sunteți pregătiți? 20-26 aprilie 2015: Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu și binecunoscutul Club Control, care găzduiește evenimente din ce în ce mai ample.

Comentezi?

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.