Fiecare om are ceva de ascuns. Umbre.

Uneori sunt reticentă când vine vorba de cărți, filme, seriale românești și chiar și muzică. M-am obișnuit prost. Pe de o parte cred că putem mai mult, dar nu ne dăm silința suficient, pe de altă parte sunt dezamăgită de dinainte să se-ntâmple. Probabil că trebuie să mă educ la capitolul ăsta. Potențial există, dar trebuie să credem mai mult.

Săptămâna trecută am fost invitată de HBO la două producții românești, un documentar: Toto și surorile sale, la care din păcate nu am ajuns, dar despre care am auzit că este foarte bun. Un documentar observațional de lungmetraj filmat timp de 14 luni în cartierul Ferentari. Dacă sunteți genul care pune etichetă, cum cred că toți suntem la un moment dat, cred că documentarul ăsta vă va face să vă gândiți și a doua oară înainte să judecați.

Din fericire, pe o aglomerație incredibilă tipic bucureșteană (evident), am ajuns la vizionarea a două episoade din noul serial producția HBO, Umbre, la Grand Cinema Băneasa. Am plecat cu temele făcute. Mă uitasem la trailer, care nu-mi spunea foarte multe. Știu că producțiile HBO sunt de obicei reușite, dar acum mă duceam cu gândul de care vă povesteam mai spus, că s-ar putea să mă dezamăgească tocmai pentru că era ceva românesc.

M-am bucurat totuși că l-am zărit pe Văru’ (Șerban Pavlu) pe care l-am mai văzut în câteva filme românești, dar care acum era total schimbat. Era un tip dur căruia nu i se citea nimic pe chip, puternic, atât fizic, cât și mental. Personajul său Relu Oncescu, șofer de taxi pe timp de zi, se ocupa în restul timpului cu datoriile pe care le au oamenii către mafia locală. Nu tocmai genul meu, dar…

Ai crede că Umbre e un serial ca oricare altul, care nu-ți spune nimic nou, care nu te face să râzi, filmat prost etc. Dar nu. E total opusul. E un serial foarte bun, filmat foarte bine (majoritatea acțiunilor se petrec în București, chiar am descoperit un restaurant pe care-l știu de când eram mică, din drumul meu înspre bunica), cu niște replici absolut delicioase, apropo de ce spuneam mai sus: există potențial, trebuie doar să există voință.

Chiar dacă scenariul este adaptat după un scenariu australian, Bogdan Mirică și Igor Cobileanski reușesc să redea foarte bine ceea ce se-ntâmplă-n societatea românească chiar dacă ne e teamă să o recunoaștem. O să vedeți și scene de nuditate (frumoasă) și o să ascultați un soundtrack foarte interesant, demn de o producție românească, special realizat pentru serial. Apropo de nuditate, cineva din sală a întrebat dacă scenele de nuditate au fost plătite mai mult, iar Șerban Pavlu a glumit spunând că nu știa că poate să ceară mai mult pe scenele astea (spoiler).

Și ce e cel mai bine, puteți să vedeți primul episod din Umbre pe HBO Go, fără abonament. Iar din 28 decembrie, în fiecare duminică, îl puteți urmări pe HBO, de la orele 22, când veți putea vedea primele două episoade.

Sincer, ăsta e unul din serialale pe care le-aș mai revedea. Și sper să existe și un sezon 2.

(18+!!)

Comentezi?

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.