Hugh Laurie, artistul complet la București

Era o duminică dimineață nu foarte reușită, până când s-a întâmplat asta.

Apoi, am așteptat cam patru luni ca să se-ntâmple asta

Hugh-Laurie-Dr-House-Sala-Palatului-Bucuresti-2014-03

Și în sfârșit aseară a venit momentul. După 8 sezoane de șchiopătat, de accent american și de drame, Hugh Laurie a ajuns și-n București, și nu a ajuns singur, ci cu minunata lui trupă The Copper Bottom Band.

Nu mult după ora 8, pe scena decorată ca într-un film din anii ’20, a apărut trupa. Aplauzele și fluierăturile au început. Pe ritm de What a Man și Iko Iko (The Dixie Cups) a intrat în scenă, îmbrăcat la costum, cu o cămașă roz și cu zâmbetul pe buze, nimeni altul decât Dr. House, așa cum, cred, că îl cunoștea mai mult de jumătate din sală.

Bună seara, București! 

A spus-o frumos și corect. M-a emoționat și mi-am amintit cum nu m-am gândit o clipă după terminarea serialului că voi putea fi vreodată în aceeași încăpere cu unul dintre cei mai carismatici actori, și bașca, unde mai pui, și un foarte bun muzician. House M.D. a fost pe primul loc în topul serialelor pe care le-am văzut și cred că va și rămâne mult timp acolo.

S-a aplecat și a ridicat de pe jos un pahar (am aflat mai târziu, deși intuisem bine la început) de whisky. Mai lipseau trabucurile și seara se transforma într-o adevărată noapte de ani Gatsby-ieni.

A început să ne vorbească.

For the ones who did not know, I was until recently an actor. 

După ce ne-a explicat, glumind, că am putea fi confuzi, pentru că el a fost actor și acum vine în calitate de muzician, s-a așezat la pian și a început să ne (în)cânte . Am simțit accentul britanic care m-a bucurat întotdeauna. Și pianul, oh, pianul! Atunci a fost și momentul în care ne-a invitat să cântăm cu ei versul Come on baby, let the good times roll. 

Multumesc *peltic*, spunea Hugh Laurie după fiecare piesă pe care o interpreta. Și avea grijă să întindă brațul de fiecare dată către band pentru ca publicul să-i aplaude pentru momentul susținut. Și ce-i drept, au meritat toate aplauzele de la cap la coadă. Fiecare bătaie în tobă, fiecare sunet de chitară, fiecare suflu în saxofon, și mai ales, vocile feminine (Gaby Moreno și Sister Jean McClain), fiecare clapă pe care Hugh Laurie a atins-o, la un moment dat chiar și cu călcâiele, a ajuns unde trebuia: pe pielea și-n mintea noastră. Am dansat în interior.

This is a sentence I never thought I’d say beyond a shower cubicle, but this is a song from my first album.

Da, două albume de muzică jazz, de muzică pe care Hugh Laurie o apreciază și cu care trăiește respirând-o ca aerul.

Ca să se mențină aceeași atmosferă loose, la un moment dat, Jim a apărut pe scenă. Nu știm cine e Jim, dar pe mine m-a dus imediat cu gândul la #baiatulcutava. Jim venise cu 8 pahare de whisky pe care Hugh le-a oferit trupei și sieși. A mărturisit că e o tradiție pe care a inventat-o și că, la fiecare concert, ca un moment de relaxare, toți stau frumos și beau câte un pahar de whisky. Și ai spune că muzicienii nu beau, spune Hugh, pentru că tocmai ce s-au întors de la dezalcoolizare.

This is a song that I like very much. I like all the songs that I play. How could I say: now I will play a song that I don’t like?

Nu aș putea alege un singur moment pentru a descrie întreaga seară, dar unul dintre momentele în care ochii mi-au lucit în întuneric și zâmbetul a fost larg, a fost când am ascultat duetul El Choclo/ Kiss of Fire de care Laurie ne-a mărturisit că s-au îndrăgostit în momentul în care au cântat în Argentina. Gaby Moreno (musai de ascultat!) a cântat partea în spaniolă, iar Hugh în engleză. Pe partea instrumentală am primit și de o mică demonstrație de tango.

Concertul a durat aproape două ore și jumătate și tot nu a fost de ajuns. A reușit să ridice toată sala în picioare la Green Green Rocky Road și să-i păstreze acolo până la final.

Dacă era un simplu cântăreț, concertul era doar unul minunat. Dacă era doar actor, am fi asistat la o foarte bună piesă de teatru. Dar pentru că e ambele, deține trofeul pentru artistul complet.

Mulțumim, Hugh Laurie and The Copper Bottom Band pentru o seară în care am râs, plâns, am dansat și am suspinat!

p.s. a mai scris și Georgiana despre concert

Setlist-ul

Comentezi?

comments

Related Post

4 Replies to “Hugh Laurie, artistul complet la București”

  1. The perfect kind of content!
    Mi-ar fi placut sa fi fost acolo, langa tine, din motove evidente (haha), dar si ca sa te vad printre note muzicale si ne transpui in locuri in care ne-am fi dorit sa fi ajuns :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.