Oamenii care cred în ceea ce fac, își tatuează asta pe corp.

Dedicated to those who don’t know exactly where they’re going, but have the courage to figure it out along the way.”

Am zâmbit când am citit nota cu care Fred Cook își începe cartea. Câți dintre noi nu s-au simțit sau încă se simt așa? Am păstrat deschisă pagina cu pricina și m-am îndreptat către el. I-am spus că mă aflu exact în momentul despre care vorbește, că am aproape 25 de ani și că nu am nicio idee de ceea ce voi face mai departe. Mi-a zâmbit și mi-a spus: Are you? You should definitely read my book, then.

Fred Cook nu se încadrează deloc în tiparul unui CEO, deși de aproape 12 ani conduce agenția premiată global, Golin. Este un unlikely CEO, așa cum spune și sub-titlul cărții recent lansate, numite simplu și concret: Improvise. Dacă un CEO tipic este cel care și-a terminat la timp facultatea, magna cum laude, care și-a început cariera devreme, pasionat și obsedat de ceva anume, Fred Cook este CEO-ul care abia a terminat facultatea, a lucrat ca ușier la un hotel de 5*, a fost un ghid turistic novice, a condus o companie de rock-and-roll și și-a deschis chiar și o afacere de a duce acasă șoferi care plecau beți din baruri.

I never imagined I would become a CEO. I lacked all the necessary ingredients.

Abia la vârsta de 36 de ani s-a angajat în PR. Povestește cum a aplicat pentru un job entry-level în domeniu. La interviu erau numai puști de 21 de ani, el era cel mai bătrân. Cea care ținea interviul i-a adunat pe toți într-o sală și le-a spus fiecăruia în parte, în fața tuturor, de ce nu se potriveau. Evident, nu Fred a fost cel care a primit jobul atunci.

Toate situațiile în care a fost pus, anii în care a trăit aproape ca un rebel, în care a fost ignorat, lovit cu pumnul, arestat, concediat, a reușit să acumuleze niște aptitudini care l-au dus într-un final la a fi CEO-ul uneia dintre cele mai mari agenții din lume. Și face asta foarte bine, dacă reușește să-și mențină poziția de atâția ani.

Fred Cook (I)

People hire people who look like them.

Fred râde când povestește că sunt oameni care încă-i spun că nu l-ar fi angajat, tocmai din cauza modului nonconformist în care și-a trăit viața. Important e să ai cât mai multe job-uri, să experimentezi, spune Cook. A făcut asta până când și-a găsit locul. Acum e fericit, e un om împlinit. Mărturisește însă, că datorită poziției actuale, nu mai poate lua parte la brainstorminguri și asta-i lipsește cel mai tare.

În joia în care am asistat la întâlnirea cu Fred Cook, am tras cu urechea la tot ce le-a povestit celorlalte publicații (Ruxandra i-a luat un interviu complet pe care-l puteți citi aici și puteți câștiga și cartea Improvise). M-au impresionat naturalețea, franchețea sa, și lejeritatea cu care răspundea întrebărilor și cu toate că le spunea interlocutorilor: this is a very good question, părea că e pregătit să răspundă la orice.

Sunt puțini cei care pot pune mâna pe inimă și să-și păstreze credința față de un job. Fred Cook este unul dintre ei. De curând și-a făcut un tatuaj. Când l-am întrebat ce reprezintă, a răspuns sincer și natural: I could actually show it to you. 

Moment în care am înțeles ce-nseamnă de fapt commitment față de un job, față de o pasiune. Nu tatuajul în sine, ci convingerea că ceea ce știi să faci mai bine și ceea ce-ți place va dura într-adevăr până la finalul vieții, întocmai ca tatuajul. Sper să ne găsim și noi acest echilibru și să ni-l personalizăm, sub orice formă am face-o.

Mai jos vedeți filmarea din ziua în care the unlikely CEO își imprimă primul său tatuaj, logo-ul g4.

Fred Cook’s Go All In Day from Golin on Vimeo.

Comentezi?

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.