Pe 4 mai joc ne vedem pe terenul de fotbal [Și fetele joacă fotbal]

Am atât de multe amintiri cu fotbalul… Am crescut în preajma băieților din spatele blocului care jucau fotbal cu atât de multă pasiune. Uneori stăteam la distanță și îi priveam admirativ, alteori intram cu ei în joc. În familie, taberele se împărțeau în două când venea vorba de fotbal, dar chiar și așa, etapele le trăiam împreună.

Am crescut uitându-mă la meciuri, pe stadion sau acasă. Cu bătrânei care scuipau semințe într-un cornet de hârtie și care suflau în vuvuzele. Cu steaguri și cu galerii ce urlau pentru echipa preferată. Era un sentiment pe care nu-l trăiam foarte des, dar care mă umplea de bucurie.

Primul meci din tribună pe care-l priveam cu genunchiul în ghips. Prima înfrângere. Prima ploaie pe stadion. Primul jucător preferat, primele capace de suc cu numele jucătorilor internaționali pe care le-am strâns. Primele antipatii de pe terenul de fotbal.

Jucam fotbal? Desigur. Pe iarbă, sintetic și chiar și pe beton. Cot la cot cu băieții sau stând în poartă. Așa mi-am rupt prima oară piciorul. Ani mai târziu mi-am spart obrazul – din dorința de a juca fotbal cu băieții și de a arăta că pot. Așa mi-am făcut prieteni. Așa m-am îndrăgostit la 12 ani.

Prima pereche de jambiere, prima înjurătură pe stadion, primul fular și prima căciulă a echipei preferate. Așa mi-am primit prima palmă din spatele școlii, doar pentru că aveam curajul să-mi exprim preferințele unui club sportiv.

Ce nu am făcut până acum a fost să urmăresc un meci de fete, deși, paradoxal, am crescut jucându-mă pe tarlale. Pentru că da, fotbalul este considerat un sport mai degrabă masculin, dar nu e nici pe departe așa. E un sport ca oricare altul, unde diferențele de gen nu ar trebui să existe.

Dar asta se va schimba, pentru că voi urmări un meci de fete direct de pe teren. Sâmbătă, 4 mai, la Baza Pro Luceafărul, în echipă cu Andreea Burlacu, Sorin Chineață, Toma Nicolau și Andreea & Cosmin Cio, vom juca împotriva clubului de fotbal feminin ACS Dream Team București.

Fetele vor pleca pe 12 mai în Copenhaga la Global Goals World Cup, o competiție de fotbal dedicată femeilor, unde vor lupta pentru egalitate de gen în fotbal (în particular), dar și egalitate de gen în sport în general.

Pentru că da, și fetele joacă fotbal, ne vedem sâmbătă pe teren. Promitem să nu dăm prea tare la gioale.

Comentezi?

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.