Recomandare: Festivalul de film istoric Râșnov

Astăzi se-mplinesc 100 de ani de la Primul Război Mondial. Din fericire sau din păcate, nu am pe nimeni care să-mi povestească despre el. Stră-stră-mătușa mea îmi povestește despre cel de-al doilea război mondial de fiecare dată când ninge-n București, fiindcă-și amintește de vreau când veneau nemții și dormeau la ei în casă.

Încă mai cred în profesori pasionați de istorie și buni povestitori, dar cred și-n puterea unui film, care poate spune la fel de multe despre istorie precum o fac și cărțile. Între 1-10 august puteți afla și voi mai multe despre evenimentele pe care le-au trăit rudele noastre când noi nici nu eram născuți de la Festivalul de Film Istoric Râșnov.

Festivalul se va deschide cu pelicula Closer to the moon, semnată de regizorul Nae Caranfil, pe care eu încă nu am vizionat-o, dar și cu un concert byron, despre care vă reamintesc că se ascultă foarte bine în aer liber.

Dacă vă-ntrebați de ce festivalul se ține la Râșnov, deși ei sunt deja la a șasea ediție, e pentru că locul se identifică cu istoria cinematografiei românești, aici filmându-se o mare parte din filmele cu temă istorică. La festival veți putea vedea proiecții de filme (ex. The White Ribbon, The Grand Budapeste Hotel) și de documentare inedite, veți asculta dezbateri cu istorici și martori ale evenimentelor istorice, dar și cu actori și regizori, și veți participa și la prezentări de carte, concerte și expoziții.

Ediția 2014 va celebra împlinirea a 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial, 25 de ani de la Revoluția din 1989 și 30 de ani de la Olimpiada de la Los Angeles din 1984, care va fi marcată prin prezența mai multor sportivi români de marcă.

Programul detaliat îl găsiți aici.

Comentezi?

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.