Reușite pe 2015: (5 luni de) Travelers of Bucharest

Cu excepția câtorva săptămâni pe care le petreceam la țară, unde alergam pe ulițe, făceam “comerț” cu pietre pe care le cântăream mințindu-mă că sunt cartofi, mă urcam prin tractoare şi mâncam pită abia scoasă din cuptor cu brânză de oaie şi roşii coapte, de abia smulse de pe vrejul din grădină, am copilărit până când am putut în spatele blocului, la mine în cartier, unde mă jucam de-a fața ascunselea, trăgeam cu cornete şi îi ceream lui Tanti Gina să-mi umple pistolul cu apă.

Aşa au trecut mai bine de 25 de ani. Între timp, Bucureşti a rămas acasă (chiar dacă uneori îmi e greu să recunosc).

Acum 5 luni, pe când vacanța de vara era încă în toi, m-am alăturat proiectului pe care îl urmăream cu drag de când s-a lansat (12 ianuarie 2015) și care vorbea despre oraşul meu, dar nu prin prisma celor care se născuseră aici, ci a celor care fugitiv, fie că era vorba de câteva zile, săptămăni, luni (uneori chiar şi ani, deși aici vorbim despre mai mult decât fugitiv) vizitau Bucureştiul. Numele lor de cod: Travelers of Bucharest.

Odată cu implicarea în proiect, Bucureștiul a devenit mai important pentru mine decât îl lăsasem să fie până atunci. La început vedeam totul doar din spatele monitorului, dar apoi, când am ieșit în oraș prima oară, mi-am dat seama că-mi place să fac asta. Am învățat mai multe despre oraș de la ceilalți. Și mi-a prins bine. Am vorbit cu turiști, i-am ascultat, am râs, chiar și plâns (de bucurie și de emoție), m-am îndrăgostit, am zâmbit, apoi am revenit acasă și am scris povești.

travelers edit

(foto: Bogdan Șerban)

Fiecare dintre povești e interesantă și importantă pentru mine-n felul ei. Am în minte oameni cu care mi-ar fi plăcut să stau mai mult de vorbă, să îmi mai povestească măcar un pic despre viața lor, oameni care m-au făcut să zâmbesc și pe care, dacă i-aș revedea, i-aș recunoaște. Uneori mă-ntreb dacă și eu aș răspunde cu aceeași lejeritate și același interes întrebărilor pe care mi le-ar adresa niște străini pe străzile din orașul lor. Dar tocmai asta face din Travelers of Bucharest un proiect de suflet, faptul că turiștii îți alocă acele câteva minute din viața lor, se deschid și ți se destăinuie ca unui prieten.

Travelers of Bucharest are acum în spate 7 oameni, din 4 orașe diferite. Pe rând, fondatori, fotografi, editor și storywriteri: Alex Filip, Dragoș Asaftei, Ionuț Rusu, Bogdan Șerban, Victor Macri, Dasha Goga și eu. Iar pentru că proiectul s-a extins atât de mult, va avea în curând și o aplicație, despre care veți putea fi înștiințați dacă veți intra aici.

Bucureștiul va avea în sfârșit o hartă interactivă, va avea o aplicație special concepută pentru descoperirea orașului. Și ăsta e doar un primul pas către alte lucruri frumoase care se vor întâmpla.

Stay tuned!

p.s. mai găsiți și un interviu al lui Dragoș despre Travelers of Bucharest aici.

foto featured: Dragoș Asaftei

Comentezi?

comments

Related Post

2 Replies to “Reușite pe 2015: (5 luni de) Travelers of Bucharest”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.