Rol de Oscar: Eddie Redmayne în The Danish Girl

Pe Eddie Redmayne l-am văzut prima oară în Powder Blue, dar atunci nu mi-a atras deloc atenția sau cel puțin nu-mi amintesc să o fi făcut. Doi ani mai târziu, când l-am observat în My Week With Marilyn, juca rolul unui tânăr îndrăgostit de carismatica și frumoasa actriță, interpretată de Michelle Williams. Începea să-mi placă. De impresionat, însă, a făcut-o de abia anul trecut, cu rolul din Theory of Everything, cu care a și câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor.

Și iată-mă, după vizionarea The Danish Girl, cum mă hazardez în a spune că în 2016 tot el va lua premiul pentru cel mai bun actor și va pleca acasă cu încă o statuetă. Îmi asum afirmația deși nu l-am văzut pe Leonardo DiCaprio în The Ravenent, film regizat de Alejandro Iñárritu (Birdman a câștigat anul ăsta premiul Oscar pentru cel mai bun film, iar Alejandro pentru cel mai bun regizor și meritul pentru cel mai bun script), despre care am auzit de bine. Pariul meu se duce, însă, pe Eddie Redmayne. Din nou.

Așteptările mi le-am creat de când am văzut prima oară fotografia cu el îmbrăcat și machiat ca o femeie. Nici nu trebuia să știu mai multe, era suficient că-mi trezise deja curiozitatea. Rolul lui era îndrăzneț, curajos și pe alocuri, de ce să nu spunem, poate chiar și incitant.

CC23_SG03_01254--a

The Danish Girl este o dramă biografică a anilor ’20 care vorbește despre prima schimbare de sex făcută vreodată (despre care există dovezi). Acțiunea filmului are loc în Copenhaga, apoi în Paris și Germania. Nu aflăm foarte mult despre trecutul cuplului Einar și Gerda Wegener (Alicia Vikander), dar nici nu ne interesează. Pe amândoi îi pasionează pictura, ceea ce declanșează de fapt toată acțiunea filmului. Într-una din zilele în care modelul ei pentru pictat lipsea, Gerda-l roagă pe Einar să se prefacă că poartă o rochie, moment în care totul ia o altă întorsătură.

Chiar dacă nu pare, Einar îmbrăcat în femeie devine din ce în ce mai provocator. Trupul zvelt, liniile fine ale feței, ochii verzi și mici, buzele subțiri, zâmbetul, toate detaliile corpului îl ajută să pară o adevărată femeie, atrăgătoare și curioasă de și pentru privirile celorlalți. La început, Gerdei i se pare totul o joacă, care o și excită, însă, nu după mult timp, joaca devine de-a dreptul o personalitate care nu va mai avea scăpare: Lili.

G: Stop playing that stupid stupid game. 

L: Please, Gerda. Don’t you think this is a game.

Gerda, jucată impecabil de Alicia Vikander (care trebuie urmărită îndeaproape, pentru că mi se pare că naturalețea ei are foarte multe de câștigat), este cea care-l iubește necondiționat pe Einar și de asemenea și pe Lili și pare că-nțelege, cu un curaj și un devotament demne de o soție îndrăgostită, toată transformarea prin care trece acela, ce cândva, era soțul ei.

Tom Hopper, regizorul filmului, care a mai lucrat cu Eddie și în Les Misérablesmărturisește că el a fost singura variantă la care s-a gândit pentru rolul lui Einar Wegener/Lili Wegener. Iar dacă pentru rolul lui Stephen Hawking, Eddie a avut timp 3 luni să se pregătească, pentru rolul de transgender a avut aproape 3 ani.

Și i-a ieșit de minune. Pe lângă frumusețea unui astfel de rol, pe lângă provocarea de a juca un astfel de personaj, vin bineînțeles și criticile, motiv pentru care, din păcate, nu cred că The Danish Girl este genul de film pe care-l va digera toată lumea. Dar, pentru greutatea rolului, pentru detaliile mici pe care regizorul încearcă să le scoată în față, pe care pe alții pot să-i deranjeze, pentru chipul inocent și finețea gesturilor unui bărbat care joacă rolul unei femei, mergeți să vedeți un alt Eddie Redmayne decât cel cu care v-ați obișnuit.

Candidatul meu la Oscar joacă un personaj care ar putea pe mulți să-i facă să râdă, în același timp în care alții ar plânge.

The Danish Girl apare în cinematografe în 8 ianuarie 2016, distribuit de Ro Image, și a primit deja 3 nominalizări pentru Globurile de Aur (10 ianuarie 2016).

Comentezi?

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.