Săptămâna Haferland promovează cultura și zona săsească din Transilvania

Ardealul…Ardealul, Ardealul ne cheamă! Până acum, din toată România, cel mai aproape de suflet îmi este Ardealul. Pentru tihna, lentoarea, frumusețea lui, pentru răbdarea cu oamenii, atât a orașului care se deschide ca o oază de liniște pentru oricine, cât și a locuitorilor orașelor din regiune. Pentru naturalețea și deschiderea lor în fața străinilor.

Astfel de locuri merită promovate cât mai mult, trebuie apreciate, atât de străini, cât și de români. Și unul dintre evenimentele care face acest lucru se află deja la a treia ediție.

Săptămâna Haferland este cel mai mare eveniment cultural dedicat promovării zonei săsești din Transilvania. De unde numele de Haferland (Țara Ovăzului)? Se pare că această regiune a fost denumită astfel datorită obișnuinței cu care localnicii cultivau ovăzul din cauza climatului mai aspru.

Festivalul se desfășoară între 6-10 august și include ateliere de olărit, un bal tradițional săsesc și alte manifestări cultural-artistice. Apreciez cu atât mai mult această inițiativă pentru că am încercat timp de trei ani să mă apropii de limba germană și am înțeles câte ceva din cultura lor.

Timp de o săptămână 6 localități – Fișer, Saschiz, Viscri, Criț, Meșendorf și Roadeș – vor fi explorate cultural și vor dezvălui povești despre tradițiile specifice. Obiectivul principal al acestui an este de a contribui la sprijinirea învățământului în limba germană în România. La nivel național, în grădiniţele şi şcolile din România sunt înscrişi 23.156 copii care învaţă în limba germană, însă numărul profesorilor care pot preda discipline în această limbă este insuficient.

Turiștii vor învăța atât lucruri interesante legate de tradițiile din zona săsească, dar vor contribui și la sprijinirea învățământului în limba germană din România, pentru că fondurile strânse din timpul festivalului vor fi redirecționate către noi burse de studiu și alte proiecte dedicate învățământului în limba germană.

Mai multe despre această inițiativă puteți găsi aici.

Alles Gute!

Comentezi?

comments

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.