Șapte recomandări muzicale [15 mai]

La fiecare final de săptămână (de lucru) strâng aici șapte recomandări muzicale pe care vă invit să le ascultați, să le adăugați în playlist-urile voastre și dacă v-au plăcut foarte mult, să le împărtășiți și cu prietenii voștri pasionați de muzică.

Tot în fiecare vineri adun pe contul meu de Instagram și mai multe recomandări muzicale pe care le salvez în Highlights, în cazul în care voi face vreodată un playlist mai lung cu ele. Le găsiți aici.

Săptămâna aceasta ne bucurăm de niște voci aparte și de niște albume foarte bune ce nu aș vrea să treacă neobservate: Moses Sumney (græ), Michelle Gurevich (Ecstasy in the Shadow of Ecstasy), Perfume Genius (Set My Heart On Fire Immediately). Vă las pe voi să le descoperiți.

Moses Sumney – Gagarin

Deși prima parte a albumului græ a apărut în luna februarie a acestui an, se cuvine să-i facem o introducere mai aparte lui Moses Sumney, americanul de 29 de ani cu acest falsetto spectaculos pe care nu-l întâlnești atât de des și care te îmbie de la primul acord. Și-a lansat albumul de debut în 2017, iar acum a revenit cu un album în două părți pe care vi-l recomand tocmai pentru că reușește să acopere și bucăți muzicale pe care nu a reușit să le acopere în primul, album care mie mi-a plăcut la fel de mult ca græ, mai ales pentru că așa l-am descoperit.

Am ales o piesă de pe prima parte a albumului, una spațială, pe numele-i sugestiv, Gagarin. Este, și la propriu și la figurat, o fugă în care artistul vrea să-și găsească spațiul propriu: I give my life / To something / Something bigger. Soundul jazzy, vocea ușor înăbușită, pianul și sunetele ce ies ușor ușor din cadrul terestru fac din piesa asta o experiență totală și merită atenția noastră preț de aproape șase minute. Și de ce nu, chiar și mai mult.

Michelle Gurevich – Art of Life

Mi-a fost dificil să aleg o singură piesă de pe frumosul album al lui Michelle Gurevich, Ecstasy in the Shadow of Ecstasy, pentru că toate sunt speciale. După ce l-am ascultat prima oară mi-am spus că e prea puțin și că nu îi fac cinste, așa că am continuat să-l ascult. L-am ascultat cap-coadă de vreo trei ori înainte să scriu acest articol.

Am ales spre recomandare piesa care deschide albumul, cu speranța că vă va îndemna să-l lăsați să curgă precum vinul și să vă bucurați de el în întregime. Pe Michelle Gurevich o mai cunoaștem și sub numele de Chinawoman, în cazul în care vă părea cunoscută vocea și nu reușeați să o identificați. În rest, dacă ar fi să fac on the spot un top zece al albumelor apărute în acest an, al ei ar fi printre primele care ar ocupa un loc acolo. We belong together in the Art of Life. 

Everything Everything – Arch Enemy

Nu mai este o surpriză că orice trupă ce-și are bazele oriunde în Anglia care ajunge la urechile mele are mari șanse să-mi fie pe plac. Everything Everything și ultimul lor single, Arch Enemy, face parte din categoria menționată. Și a fost dragoste la prima ascultare, tocmai pentru că este piesa este un mix între dark & light, este un contrast de la început la final. Ușor dansabilă, dar pe de altă parte, cu niște versuri întunecate și foarte serioase. Se pare că ce l-a inspirat pe Jonathan Higgs, solistul trupei, să scrie această piesă (și vom afla dacă și albumul va merge tot în aceeași direcție) a fost o teorie de-ale psihologului Julian Jaynes, despre bicameral mind. De făcut un research pe subiect, pare destul de interesant.

Cu ocazia lansării acestui single, băieții din Manchester au anunțat și cel de-al cincilea lor album, Re-Animator, care va apărea pe 21 august – o să am grijă să vă țin la curent, mai ales dacă toate piesele vor fi la fel de bune precum aceasta.

Aurora – Exist for love 

De Aurora cu siguranță ați mai dat cu urechea, cel puțin cu ocazia coverului de la Massive Attack, Teardrop. Iar dacă nu, vă invit să o faceți.

De această dată ne întâlnim cu tânăra Aurora și falsetto-ul său specific norvegian (Teodora, dacă citești articolul ăsta, să mă corectezi!) într-o baladă despre dragoste, pe care nici măcar artista nu credea că o va scrie vreodată. ”I finally understand the value of love. And therefore i decided to share this little piece of music with you.” Îmi permit să spun că nu este chiar deloc a little piece of music, mai ales la cât de multe sentimente se ascund în spatele versurilor și la cât de mult și de bine i se potrivește o astfel de piesă. And then I learned the truth / How everything good in life /  Seems to lead back to you. De ascultat #perepeat într-o seară, alături de un pahar de vin.

James Vincent McMorrow – Headlights

Pentru mine James Vincent McMorrow rămâne artistul cu unul dintre cele mai reușite cover-uri (pe care poate l-ați auzit din scroll în scroll pe Youtube sau poate chiar în Game of Thrones) al uneia dintre cele mai frumoase piese scrise vreodată: Wicked game.

Pe solistul irlandez l-am descoperit poate chiar pe când căutam muzică nouă pentru emisiunea VersUs, de la răposatul radio online, Radio IndieGen. Și iată, și ani mai târziu, muzica pe care o compune se află printre preferatele mele, asta și datorită timbrului său vocal pe care nu-l poți uita foarte ușor. Headlights este doar un preview al pieselor ce se vor auzi pe cel de-al cincilea album al lui James, după o pauză de mai bine de trei ani. Pe mine m-a convins, aștept și restul.

Perfume Genius – Without You

Pe Michael Alden Hadreas aka Perfume Genius am avut ocazia să-l ascult live chiar în Control, acum câțiva ani. Îmi aduc aminte că eram fascinată de felul în care se mișcă și totodată, de felul în care reușește să-și mențină un echilibru al vocii odată cu toată mișcarea lascivă de pe scenă. Muzica lui am auzit-o mai târziu și în seriale (13 Reasons Why e doar un exemplu) și mă bucur că

Jason este singura piesă de tip substantiv propriu de pe noul album semnat Perfume Genius, ceea ce îi conferă un oarecare mister. Jason, there’s no rush / I know a lot comes up / Letting in some love / Where there always should have been some. Poate autorul vorbește chiar despre sine în piesa asta, însă, indiferent de cine este Jason, albumul did Set My Heart On Fire Immediately, ceea ce vă doresc și vouă.

Keaton Henson – Career Day 

Artist vizual, poet și muzician. Keaton Henson reușește să-și transmită toate aceste pasiuni în fiecare dintre piesele sale. Le desenează atât de frumos într-o poezie căreia îi adaugă și parte instrumentală. Career Day este primul single lansat de Keaton după o pauză de aproape patru ani de la ultimul său album, Kindly Now.

Și pentru că de obicei scriem despre lucrurile care au un impact foarte mare asupra noastră și care ne afectează foarte mult, piesa se pare că a fost compusă de Keaton după ce și-a pierdut anul trecut tatăl, un faimos actor englez, după o luptă cu cancerul. Și pentru că vorbește despre fragilitate și despre trecerea timpului spre care nu ne mai putem întoarce, inserțiile din videoclip sunt filmări din copilăria sa, în care apare și tatăl său. Cu atât mai puternic este impactul piesei în acest caz.

Photo by Mohammad Metri on Unsplash

Comentezi?

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.