Șapte recomandări muzicale (17 iunie)

După o foarte lungă perioadă în care recomandările mele muzicale au rămas la stadiul de link-uri postate pe wall-ul de pe facebook, în printscreen-uri pe InstaStories sau fotografii de la concerte, m-am întors cu o listă care să stea drept dovadă că vara asta se anunță foarte faină în materie de muzică.

Pe trei dintre artiștii de mai jos vom avea ocazia să-i și vedem/ascultăm live vara asta, odată cu ocazia singurului festival cu muzică indie care a mai rămas în picioare din zona Bucureștiului, Summer Well. Așadar, nu ratați! Ar fi păcat.

Cigarettes After Sex – Crush

Post-coital pleasure. Așa îi descrie Primavera Sound pe cei de la Cigarettes After Sex. Și pe bună dreptate, așa s-a și simțit concertul lor, văzut și auzit de mine pe 2 iunie, chiar și când basul s-a făcut mai auzit decât restul. Începând cu numele, totul îți dă acest sentiment.

Versurile, instrumentalul, dar mai ales vocea senzuală a lui Greg Gonzalez. Artistul mărturisește că nu a descoperit sexul în foarte multă muzică pe care o asculta, așa că s-a apucat să scrie despre asta într-un fel foarte personal, aproape toate piesele lui fiind despe dragoste mixată cu o dorință fizică puternică.

Crush este noul single Cigarettes After Sex și nu se îndepărtează deloc cu ceea ce ne-au obișnuit deja la primul album. La fel de sexual și deloc cuminte, dar în același timp foarte poetic și romantic. Sperăm că single-ul este doar un preview al unui EP sau de ce nu, al unui album pe care îl vom asculta anul viitor.

Până una alta, îi vedem și noi pe băieții de la Cigarettes After Sex în august, la Summer Well. Din primele rânduri, cu brichetele aprinse pe sus și cu multe șervețele.

Interstellar Beach – Bipolar 

Am dat de melodia asta în newsfeed-ul meu acum câteva seri și am zis: hmm… un nume de trupă interesant, un titlu la fel de interesant. Hai să dăm play. M-a prins încă din primele secunde și am rămas cu ea #perepeat până târziu în noapte. Ceea ce vă doresc și dumneavoastră.

Surpriza? Este cântată de un cuplu de mediciniști români, ambii pasionați de muzică. Așadar, omul din spatele chitării face parte dintr-o trupă foarte dragă mie, Eyedrops – Andrei Marica, iar vocea care îl completează este a iubitei lui, Nicoleta Letiția Schilleru. O să vă placă!

Angus & Julia Stone – Nothing Else

După Chateau și Snow, melodii de care nu aveai cum să nu te lipești, dăm de o altă piesă de pe ultimul album semnat Angus and Julia Stone de care să ne îndrăgostim, Nothing Else. Vocea Juliei, care rămâne una dintre cele mai copilărești voci din industria muzicală, este perfect completată de chitara fratelui ei, care de altfel i-a și insuflat această pasiune pentru muzică.

Piesa Nothing Else s-a născut pe veranda de la casa fermei din Australia a lui Angus, pe când apunea soarele și este melodia preferată a Juliei. Starea de liniște și pace interioară pe care ți-o conferă au reușit să o păstreze nu doar în melodia asta, ci și în restul de pe album.

Angus & Julia Stone rămân pe lista mea de to see de anul viitor. S-ar potrivi foarte bine pe scena Summer Well de anul viitor, nu credeți?

There’s nothing else to do here but fall into your arms/ I like you just the way you are… 

LUMP – Curse of the Contemporary

Unul dintre motivele pentru care-mi place să ascult playlisturile random pe care le găsesc pe Deezer este și faptul că e minunat să descoperi voci care să te facă să tresari fără ca tu să aștepți în vreun moment.

Dacă vă întrebați cine stă în spatele acestui nume, LUMP, vă spun că veți avea o surpriză: Laura Marling și Mike Lindsay (membru fondator al Tunng și Throws). Cei doi și-au lansat albumul de debut chiar de curând, iar piesa care m-a făcut să deschid ecranul telefonului ca să văd cine e artistul care interpretează este piesa Curse of the Contemporary. Acordați-i câteva zeci de secunde, o să vă prindă și o să vreți să o mai ascultați.

Rhye – Phoenix

Au trecut aproape 5 ani de când m-am îndrăgostit prima oară de vocea lui Rhye. Îmi amintesc și acum exact când și unde eram când ascultam obsesiv piesa mea de începuturi: Open.

Mike Milosh, artistul despre care lumea spune că are o voce de femeie, a lansat cel de-al doilea album în acest an, în luna februarie, album pe care l-am așteptat cu mare nerăbdare și care nu a dezamăgit. Deloc. De ce a ales să lanseze, dar și să regizeze melodia Phoenix, de pe albumul Blood? El spune că simte, după despărțirea de colegul lui de trupă și divorțul de soția lui, că a început un capitol nou din viața sa.

Am avut norocul să-l ascult pe el și trupa-i minunată deja de două ori în decursul a câteva zile, la Primavera Sound. Peste o lună și jumătate ne vedem cu Rhye în Ziua 0 a festivalului de pe domeniul Știrbey, Summer Well. Musai în primul rând. O să fie frumos. Promit.

The Kooks – Fractured and Dazed 

Deja al treilea nume (din această listă de recomandări) pe care-l vom vedea vara asta pe domeniul Știrbey. Veșnic adolescenții de la The Kooks și-au lansat cel de-al treilea single de pe viitorul lor album, Let’s Go Sunshine, care va apărea la finalul lunii august.

Desigur, din cele trei single-urile lansate eu am ales întocmai Fractured and Dazed pe care vocalul trupei, Luke Pritchard, îl descrie ca fiind un cântec despre iubirea pe care încerci, totuși, să o ții aproape deși ești conștient că ar trebui să o lași să plece. Cântec scris parcă special pentru perioada asta a verii în care te îndrăgostești mai ușor și mai nebunește de cineva de care știi că nu ar trebui să o faci. Sau oare așa e în orice moment al vieții?

Așadar, dacă nu mai știți ce să puneți #perepeat, vă recomand piesa de mai jos.

Lykke Li – better alone

Am lăsat piesa asta la sfârșit din trei motive. Unul ar fi că este o piesă nu foarte veselă (bine, nu că asta ar fi un impediment pentru mine), pe de altă parte, pentru că este una dintre piesele pe care aș fi putut-o asculta live, dar nu am făcut-o (și da, îmi pare un pic rău), iar al treilea motiv este pentru că reușește să surprindă foarte bine acea stare de better alone pe care o mai are fiecare dintre noi din când în când.

După mutarea în Los Angeles, moartea mamei și nașterea băiețelului ei, regăsim în albumul proaspăt lansat, So Sad, So Sexy, o Lykke Li mai… femeie, așa cum se descrie ea. “Vârsta de douăzeci e un capitol, apoi… când ajungi la treizeci, shit happens. Ai un copil, mama ta moare.. lucrurile devin mult mai complicate atunci când ești un semi-adult. Atunci începe de fapt viața reală”, spune artista în vârstă de 32 de ani.

Din impresiile pe care le-am citit și auzit în ultima perioadă nu pot să spun decât că o prinde bine această maturizare, iar fiecare piesă de pe acest al patrulea album își pune amprenta pe diferite părți din cel care ascultă. Cât despre Better Alone, cred că este o odă pentru fiecare relație greșită pe care simți că ai avut-o, pentru toți cei care au crezut în ceva la care au renunțat în final.

Foto: VisualHunt.com

Comentezi?

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.