Tu de ce îți ♥ orașul? [P]

Născută și crescută-n București, de neam de moldoveni mutați aici de dinainte de Revoluție, am aproape 24 de ani de când respir aerul de capitală. Cu bune, cu rele, cu mai multă sau mai puțină poluare, am rezistat, uneori cu nervi de oțel, în orașul în care toată lumea se-ngrămădește să ajungă mai devreme sau mai târziu.

Pentru un bucureștean e o adevărată provocare să-l întrebi de ce-și iubește orașul. Pentru că el e mai degrabă dezorientatul și nehotărâtul. Nu știe dacă-l mai iubește sau doar s-a obișnuit cu el. Și cu toate astea, l-aș face să mărturisească ce e cu adevărat în sufletul lui când vine vorba de orașul în care s-a născut.

Mă-ntreb câți își iubesc cu adevărat orașul în care locuiesc. Câți pot spune cu mâna pe inimă că sunt fericiți acolo unde s-au născut și nu și-ar da orașul în schimbul Bucureștiului sau al oricărui alt oraș? Prietenii mei care s-au născut în orașe mai mici spun că e frumos aici. E viața altfel. Poți să te stai până târziu, ai locuri în care să ieși, să te distrezi. Nu pot să-i contrazic, dar uneori nu e așa cum îți dorești. Să mă invidiezi pentru că m-am născut în București? Nu știu ce să zic. Nu sunt eu cea care ar fi putut să se bucure de lanul de porumb din spatele curții, sau care ar fi putut să audă mai des ciripitul păsărilor decât claxoanele mașinilor, care s-ar fi bucurat mai mult noaptea, de undeva din vârful dealului, de infinitele stele de pe cer, decât să văd cum mă urmărește luna de după blocuri.

Bucureștiul e genul de oraș pe care-l urăști când îl iubești. E orașul din care ai fugi, dar în care te-ai reîntoarce. Îți oferă posibilități, îți deschide uși, te ține de mână și te plimbă, îți oferă libertate, și te încântă în același timp în care te fugărește cu timpul deasupra capului, te oprește câteva zeci de minute bune în fața unei cozi interminabile de mașini și te aruncă într-o mare de oameni la orele de vârf.

Dar cu toate astea, paradoxal, Bucureștiul înseamnă și liniște. Parcuri, baloane colorate, emoții, sărutări furate la colț de stradă, începuturi de prietenii. E locul în care se-ntâmplă bucuriile mici care răstoarnă problemele mari.

iubesc bucurestiul

Și pentru că uneori trebuie să-nveți să-ți iubești orașul chiar și atunci când pare că după cei aproape douăzeci și patru de ani nu mai ai cum să-l mai iubești, DLI a pornit o campanie: tu de ce-ți ♥ orașul?

Cu toate că acum stai în București, sau că ai plecat de-acasă într-un alt oraș în care acum ești flotant, cu toate că te duci acasă destul de rar, pentru că acasă e în celălalt capăt al țării, inima ți-e tot acolo, acolo unde-ți sunt rădăcinile. Așa că, ai face bine să faci te-ndrepți cu gândul într-acolo și să-ți pui întrebarea: tu ce iubești la orașul tău? Ce ți se pare că e neschimbat de fiecare dată când te întorci acasă?

Campania Orașul meu, gândită de DLI, a pornit cu scopul de a-ți aduce aminte că, în orice parte a lumii ai fi, gândul îți va zbura la tot ce ai lăsat în urmă. Sau chiar dacă nu te-ai mutat încă de acolo, te ajută să te-ntrebi ce-ți place cel mai mult acasă.

Astfel că m-am provocat și eu și am răspuns la întrebare.

Eu ♥ Bucureștiul pentru că există în fiecare moment posibilitatea să mă-ntâlnesc cu cineva cunoscut.

Dacă ai și tu o poveste despre tine și orașul tău, scrie-le pe pagina de facebook sau pe adresa orasulmeu@dli.ro și spune-le cât de mult îți iubești tu orașul. Fotografiază-te și fă ca orașul tău să câștige internetul și inimile celorlalți!

Deci, tu ce-ți ♥ orașul?

Comentezi?

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.