Un concert, un film, o carte (I)

Pe lângă preferințele muzicale pe care le împărtășesc destul de des pe (aproape) toate rețelele sociale pe care sunt de găsit, m-am gândit că ar fi momentul să mai diversific un pic procesul și să pornesc o serie de recomandări culturale combinate.

Pentru finalul acestei săptamâni am ales: un concert – la care o să mă găsiți astă seară, un film – sau mai bine zis un documentar și o carte – prima citită de mine în 2019.

Fine It’s Pink, lansarea albumului Lavender Garden

Unde și când: Club Control, 22 martie

Ieșenii de la Fine It’s Pink vin la București ca să-și lanseze albumul de debut: Lavender Garden. Anul ăsta se împlinesc cinci ani de când am dat prima oară cu urechea de ei și de când încerc să ajung la fiecare eveniment pe care îl au în București. Cu atât mai mult nu o să-l ratez pe cel mai important, lansarea primului lor album, de pe care am ascultat deja câteva piese și pot să garantez că live sună impecabil, iar fiorii pe șira spinării sunt garantați.

Vă las cu una dintre piesele mele preferate de pe acest viitor album. Biletele la eveniment le găsiți aici. Iar dacă vă place muzica lor și vreți să îi susțineți, o puteți face foarte ușor și pe Patreon.

Distanța dintre mine și mine 

Unde și când: Cinema Europa, Cinema City Cotroceni, CineGlobe Titan, Muzeul Țăranului Român, în(că în) cinema [din 8 martie].

Nu am avut niciodată o pasiune pentru poezie, întotdeauna proza a trecut ca preferata mea. Paradoxal, pentru că scriam scurte poezii când eram copilă și îmi plăcea să mi le recit cu voce tare. Dar mă atrăgeau mai degrabă poveștile ce duceau lipsă de rime și mă și țineau concentrată pagini întregi.

Povestea Ninei Cassian este, însă, departe de a fi una doar despre poezie și viața de artist în perioada comunismului. Documentarul este un bun exemplu de energie și curaj, de o viață trăită fără regrete, de luciditate deplină la 88 de ani (!), vârsta pe care o avea când a fost filmat documentarul, în apartamentul ei din New York. E impresionant să vezi că Nina Cassian își recita poemele fără să greșească și își invita oaspeții să se bucure de un pahar de alcool cu ea, în timp ce trăgea din țigară ca o adolescentă la o vârstă la care nici nu ne mai gândim că vom ajunge.

Un om îndrăgostit de viață, un om pasional și pasionat, care a trăit cu o inimă tânără până la finalul vieții. Pentru mine la asta se rezumă Distanța dintre mine și mine. Mergeți să-l vedeți cât încă mai este în cinematografe. O să vă placă.

Modern Romance: An Investigation, Aziz Ansari

Am primit cartea asta cadou de Crăciun și a fost prima lectură din 2019. Publicată în 2015, Modern Romance: An Investigation este o carte scrisă de comediantul Aziz Ansari – pe care l-am descoperit acum câțiva ani în serialul Master of None – în colaborare cu sociologul Eric Klinenberg, dar și cu alți câțiva teoreticieni care au mai explorat deja acest subiect.

Cartea, deși are statistici din 2012-2013 despre rețelele sociale, este încă de actualitate din multe puncte de vedere. E foarte ușor de citit, este relevantă pentru situațiile actuale și chiar și amuzantă pe alocuri; la ce altceva ne putem aștepta de la un personaj precum Aziz? Cu informații adunate din focus grupuri în Paris, Tokyo și Buenos Aires, dar și de prin călătoriile din America, reușești să-ți faci o idee despre cât de diferite sunt toate aceste declinări ale interesului (sexual sau nu) față de celălalt în toate colțurile lumii și cât de mult s-a schimbat datorită evoluției tehnologiei.

No one has ever presented with more options in romance and expected to make a decision where the expectations are so astronomically high. And with all these choices, how can anyone possibly be sure they have made the right one? Get over it: You can’t! So you just have to power through and have hope that as you grow and mature, you’ll eventually learn to navigate this new romantic world and find someone who does feel right for you. 

Technology hasn’t just changed how we find romance; it’s also put a new spin on the timeless challenges we face once we are in a relationship.”

Așadar, o lectură despre cum a schimbat apariția smartphone-urilor vechile obiceiuri în ceea ce privește datingul, relațiile și alegerile pe care le facem atunci când vine vorba despre iubire, dar și despre subiectele de la polul opus, abandonul și înșelatul. Pentru toți cei care au folosit vreodată Tinder, Grindr sau oricare altă modalitate online de a-și găsi un partener, această lectură este recomandată.

Cartea este de găsit Amazon sau Book Depository.

Comentezi?

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.